KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Przysmak włoskiej kuchni - jak zrobić dobre pesto?

Opublikowano 09.07.2019 r.
Pesto to prawdziwy symbol włoskiej kuchni. Ta aromatyczna, zielona pasta ma wielu wielbicieli także w naszym kraju. Często jednak kupujemy gotowe pesto w słoiku, a przecież tak łatwo można przygotować je samodzielnie. Wypróbuj koniecznie nasze przepisy na pyszne pesto.

Pesto, czyli...

Pesto, a właściwie pesto alla genovese to włoski przysmak, którego podstawowym składnikiem jest bazylia. Dodaje się do niego jeszcze czosnek, oliwę z oliwek, sól, orzeszki piniowe i parmezan. To jednak najbardziej klasyczna wersja pesto, które dziś ulega wielu smakowym modyfikacjom. 

Tradycyjna wersja tego zielonego sosu jest bardzo zdrowa – bazylia pozytywnie wpływa na nasze trawienie, jest źródłem witamin z grupy A, C i B oraz wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Czosnek to z kolei naturalny antybiotyk, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. W parmezanie znajdziemy cenne białko, a orzeszki piniowe dostarczą do naszego organizmu sporą dawkę witaminy K i potas, natomiast oliwa z oliwek jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mieszanka tych składnikiem to prawdziwa bomba witamin i minerałów.

Kulinarne zastosowanie pesto

Pesto świetnie sprawdza się jako sos do makaronów, ale również do dań mięsnych i ryb. Może być dodatkiem do pizzy, kanapki czy sałatki. Możliwości kulinarnych zastosowań jest bardzo wiele.

Jak przygotować pesto?

Tradycyjne pesto przygotowujemy poprzez ucieranie wszystkich składników w moździerzu, jednak dziś większość z nas wykorzystuje do tego blender kuchenny. 

Przepis na pesto z bazylią

  • około 3-4 garści świeżych listków bazylii,
  • ząbek czosnku,
  • 90 ml oliwy z oliwek,
  • 30 g orzeszków piniowych,
  • 20 g startego parmezanu,
  • sól, pieprz do smaku. 

Na patelni przez kilka minut podprażamy orzeszki piniowe. Następnie orzeszki blendujemy z oliwą z oliwek, czosnkiem, parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. 

Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce (w szczelnie zamkniętym słoiczku) nawet przez kilka dni.

 

Przepis na pesto pietruszkowe znajdziesz tutaj:

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO