Jak lato w kurniku?

W zeszłym sezonie ceny na naszym rynku napędzała afera z fipronilem, wykrytym na zachodzie europy. Jednak belgijskie czy holenderskie fermy już dawno poradziły sobie z odbudową wybitych stad i teraz apetyt na polskie jaja wyraźnie osłabł.
A, że popyt latem nie jest duża a jaja są towarem z krótkim terminem przydatności, o klientów trzeba zabiegać- najlepiej obniżając ceny.
Ponieważ wielu hodowców ostatnio wymieniało stada, najwięcej na rynku jest teraz jaj małych i średnich. I to ich ceny spadają najbardziej. Zdecydowanie więcej chętnych jest na duże jaja.
Najmniejsze jaja – S-ki kosztują około 10 gr. M-ki najczęściej maksymalnie 15 gr. Duże L-ki są od 5 do 10 gr droższe. Za największe XL trzeba zapłacić przynajmniej 0,30 zł.
W czasie upałów kury dużo piją, mniej jedzą i znoszą mniejsze jaja. Żeby skorupki nie pękały muszą też dostawać witaminę C.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|