KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
3 września 2018

Przepis na najlepsze ciasto śliwkowe z kruszonką

Polecamy przepis na szybkie w wykonaniu i wyjątkowo smaczne ciasto śliwkowe z wykwintną kruszonką.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 jaja,
  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • śliwki + 2 lub 3 łyżki cukru + odrobina wody

Kruszonka - składniki:

  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 150 g mąki,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

1. Najlepiej zacząć od zrobienia kruszonki - wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i formujemy kulę (owijamy np. w papier śniadaniowy i kładziemy do lodówki na godzinę).

2. Owoce myjemy, usuwamy pestki, lekko podsmażamy na patelni z dodatkiem cukru i wody (owoce nie mogą się rozgotować). Następnie śliwki odsączamy i odstawiamy, aby przestygły. 

3. Przystępujemy do zrobienia ciasta. Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, śmietanę, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy na puszystą masę. 

4. Ciasto wykładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nastepnie układamy śliwki i całość przykrywamy kruszonką (uformowaną kulę ścieramy na tarce o dużych oczkach). 

5. Ciasto pieczemy w temp. 180 st. C przez około 45-50 minut. 

 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione