Przepis na najlepsze ciasto śliwkowe z kruszonką

Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 3 jaja,
- pół kostki masła,
- 3 łyżki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- śliwki + 2 lub 3 łyżki cukru + odrobina wody
Kruszonka - składniki:
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 150 g mąki,
- 100 g masła,
- szczypta soli.
Wykonanie:
1. Najlepiej zacząć od zrobienia kruszonki - wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i formujemy kulę (owijamy np. w papier śniadaniowy i kładziemy do lodówki na godzinę).
2. Owoce myjemy, usuwamy pestki, lekko podsmażamy na patelni z dodatkiem cukru i wody (owoce nie mogą się rozgotować). Następnie śliwki odsączamy i odstawiamy, aby przestygły.
3. Przystępujemy do zrobienia ciasta. Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, śmietanę, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy na puszystą masę.
4. Ciasto wykładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nastepnie układamy śliwki i całość przykrywamy kruszonką (uformowaną kulę ścieramy na tarce o dużych oczkach).
5. Ciasto pieczemy w temp. 180 st. C przez około 45-50 minut.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|