KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Pora na wybór pszenicy - COBORU podpowiada

Opublikowano 30.08.2018 r.
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych podał wstępne wyniki plonowania odmian w doświadczeniach porejestrowych zbóż ozimych w 2018 r. 

Średnie krajowe wyniki plonowania w roku 2018 podano na tle dwóch poprzednich lat - informuje zespół prowadzący doświadczenia porejestrowe. - Wyniki pochodzą z doświadczeń prowadzonych w ramach programu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO), a dla odmian nowych z doświadczeń rejestrowych.

Dla pszenicy dodatkowo podano ocenę zimotrwałości

Wzorzec w doświadczeniach stanowiły odmiany: w 2018 roku RGT Kilimanjaro, Formacja, Patras, Artist, a w latach 2017, 2016 – RGT Kilimanjaro, Patras, Artist, KWS Ozon. 

Wzorzec w 2018 roku plonował: 
a1 (przeciętna agrotechnika) – 76,4 dt/ha
a2 (wysoka agrotechnika) – 86,5 dt/ha. 

W 2017 r 
a1: 90,1 dt/ha, a2: 103,5 dt/ha, 

W 2016 r
a1: 82,1 dt/ha, a2: 91,2 dt/ha.

Które odmiany w 2018 roku spisały się najlepiej?

COBORU, jak zawsze, podał w procentach względem plonowania wzorca.

Wśród odmian jakościowych chlebowych, agrotechnika a1, najlepiej plonowały:

- RGT Kilimanjaro – 102% wzorca (mrozoodporność 4),
- Apostel – 100% wzorca (mrozoodporność 3,5),
- Comandor – 100% wzorca (mrozoodporność 4,5),
- Euforia – 100% wzorca (mrozoodporność 5,5)

Wśród odmian jakościowych chlebowych, agrotechnika a2:

- RGT Kilimanjaro – 102% wzorca (mrozoodporność 4),
- Euforia – 102% wzorca (mrozoodporność 5,5),
- Comandor – 101% wzorca (mrozoodporność 4,5),
- RGT Metronom – 101% wzorca (mrozoodporność 4,5)

Wśród odmian chlebowych a1 najlepsze wyniki osiągnęły:

- Plejada – 104% wzorca (mrozoodporność 5),
- RGT Bilanz – 104% wzorca (mrozoodporność 4,5),
- SY Orofino – 104% wzorca (mrozoodporność 4),
- Artist – 102% wzorca (mrozoodporność 4),
- Bonanza – 102% wzorca (mrozoodporność 4),
- Hybery F1 – 102% wzorca (mrozoodporność 3,5)

Wśród odmian chlebowych a2 najlepiej plonowały 

- RGT Bilanz – 105% wzorca (mrozoodporność 4,5),
- SY Orofino – 103% wzorca (mrozoodporność 4),
- Artist – 103% wzorca (mrozoodporność 4),
- Bonanza – 103% wzorca (mrozoodporność 4)

Najlepszą odmianą wśród pastewnych i innych przy agtorechnice a1 okazała się Frisky - 100% wzorca, o mrozoodporności 3.

Szczegółowe wyniki badań można znaleźć na stronie COBORU - http://www.coboru.pl/DR/PublWynikowPDO/WWPO_Zboza_ozime_2018.pdf

Wyniki te mogą być pomocne przy wybraniu odpowiedniej odmiany do wysiewu.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj