KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
15 września 2018

A może pierogi? Przepisy dobrej gospodyni

Smakują wszystkim, ale z reguły rzadko goszczą na naszych stołach. Przygotowanie ich jest zajęciem pracochłonnym, ale gdy je już zrobimy, to na pewno tą potrawą sprawimy przyjemność najbliższym. Poznajcie doskonałe przepisy na pierogi z różnymi farszami. 

Ciasto na pierogi

Składniki: 1 szkl. wody, 1 łyżka masła, szczypta soli.

Wykonanie: składniki zagotować, do gorącej wody dodać 1,5 szkl. mąki, dokładnie wymieszać, schłodzić. Do zimnej masy dodać 2 całe jaja i mąkę do wgniecenia. Ciasto powinno być dość luźne.

 

Farsz ze słodkiej kapusty z grzybami

Składniki: 1 mała główka białej kapusty (80 dag), 3 dag suszonych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: oczyszczoną kapustę drobno poszatkować. Namoczone grzyby pokroić. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kapustę, grzyby, cebulę i podsmażyć. Następnie podlewać stopniowo wodą pozostałą od moczenia grzybów. Doprawić do smaku, próżyć do miękkości. Przestudzonym farszem nadziewać pierogi. Gotować.

 

Farsz do pierogów ruskich

Składniki: 50 dag ugotowanych ziemniaków, 25 dag białego sera, 1 duża cebula, sól, biały mielony pieprz.

Wykonanie: ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i dodać do zmielonej masy, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Farszem nadziewać pierogi. Gotować.

 

Farsz z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej, 30 dag pieczarek upróżonych z cebulą, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: kaszę ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. Chłodne pieczarki zmielić przez maszynkę. Składniki połączyć razem, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Farszem nadziewać pierogi. Gotować. 

 

Nadzienie owocowe

Składniki: 50 dag jagód (borówek, jeżyn, malin), bułka tarta.

Wykonanie: umyte, suche, świeże owoce wymieszać z bułką tartą. Nadziewać pierogi kilkoma owocami. Zlepiać i ugotować w osolonej wodzie. Podawać gorące polane śmietaną i posypane cukrem.

 

Uszka z grzybami

Ciasto: 20 dag mąki, 1 jajo, sól, woda.

Wykonanie: mąkę przesiać i zagnieść z jajkiem, solą i wodą. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadratowe kawałki (4 x 4 cm). Każdy kawałek nadziewać farszem, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa przeciwległe wierzchołki ze sobą. Gotować w osolonej wodzie. Podawać do zup czystych.

 

Farsz grzybowy

Składniki: 5 dag grzybów suszonych, 1 cebula, sól, pieprz do smaku, bułka tarta, białko, tłuszcz.

Wykonanie: grzyby umyć, namoczyć i w tej samej wodzie ugotować. Cebulę przesmażyć. Przestudzone zmielić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć zmieloną masę, dodać bułkę tartą i przyprawy smakowe. Wszystko razem przesmażyć. Do chłodnej masy dodać białko i wyrobić. Farszem nadziewać uszka. Gotować.

 

Uszka z kapustą kiszoną

Farsz: 25 dag kapusty kiszonej, 1 cebula, sól, pieprz, tłuszcz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.

Wykonanie: kapustę umyć, odcisnąć, ugotować z dodatkami smakowymi. Cebulę obrać, przesmażyć na tłuszczu. Przestudzoną i odciśniętą kapustę i cebulę bardzo drobno pokroić. Doprawić do smaku, wyrobić. Farszem nadziewać uszka. Gotować. Podawać do zup czystych.

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione