A może pierogi? Przepisy dobrej gospodyni

Ciasto na pierogi
Składniki: 1 szkl. wody, 1 łyżka masła, szczypta soli.
Wykonanie: składniki zagotować, do gorącej wody dodać 1,5 szkl. mąki, dokładnie wymieszać, schłodzić. Do zimnej masy dodać 2 całe jaja i mąkę do wgniecenia. Ciasto powinno być dość luźne.
Farsz ze słodkiej kapusty z grzybami
Składniki: 1 mała główka białej kapusty (80 dag), 3 dag suszonych grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: oczyszczoną kapustę drobno poszatkować. Namoczone grzyby pokroić. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kapustę, grzyby, cebulę i podsmażyć. Następnie podlewać stopniowo wodą pozostałą od moczenia grzybów. Doprawić do smaku, próżyć do miękkości. Przestudzonym farszem nadziewać pierogi. Gotować.
Farsz do pierogów ruskich
Składniki: 50 dag ugotowanych ziemniaków, 25 dag białego sera, 1 duża cebula, sól, biały mielony pieprz.
Wykonanie: ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i dodać do zmielonej masy, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Farszem nadziewać pierogi. Gotować.
Farsz z kaszą gryczaną i pieczarkami
Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej, 30 dag pieczarek upróżonych z cebulą, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: kaszę ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. Chłodne pieczarki zmielić przez maszynkę. Składniki połączyć razem, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Farszem nadziewać pierogi. Gotować.
Nadzienie owocowe
Składniki: 50 dag jagód (borówek, jeżyn, malin), bułka tarta.
Wykonanie: umyte, suche, świeże owoce wymieszać z bułką tartą. Nadziewać pierogi kilkoma owocami. Zlepiać i ugotować w osolonej wodzie. Podawać gorące polane śmietaną i posypane cukrem.
Uszka z grzybami
Ciasto: 20 dag mąki, 1 jajo, sól, woda.
Wykonanie: mąkę przesiać i zagnieść z jajkiem, solą i wodą. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadratowe kawałki (4 x 4 cm). Każdy kawałek nadziewać farszem, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa przeciwległe wierzchołki ze sobą. Gotować w osolonej wodzie. Podawać do zup czystych.
Farsz grzybowy
Składniki: 5 dag grzybów suszonych, 1 cebula, sól, pieprz do smaku, bułka tarta, białko, tłuszcz.
Wykonanie: grzyby umyć, namoczyć i w tej samej wodzie ugotować. Cebulę przesmażyć. Przestudzone zmielić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć zmieloną masę, dodać bułkę tartą i przyprawy smakowe. Wszystko razem przesmażyć. Do chłodnej masy dodać białko i wyrobić. Farszem nadziewać uszka. Gotować.
Uszka z kapustą kiszoną
Farsz: 25 dag kapusty kiszonej, 1 cebula, sól, pieprz, tłuszcz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.
Wykonanie: kapustę umyć, odcisnąć, ugotować z dodatkami smakowymi. Cebulę obrać, przesmażyć na tłuszczu. Przestudzoną i odciśniętą kapustę i cebulę bardzo drobno pokroić. Doprawić do smaku, wyrobić. Farszem nadziewać uszka. Gotować. Podawać do zup czystych.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|