Polecamy przepis na domową pizzę jak z włoskiej pizzerii

Opublikowano 11.09.2018 r.
Polecamy przepis na pyszną i łatwą w wykonaniu pizzę. Wyjątkowo smaczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami to prawdziwa uczta dla podniebienia. I jak tu nie świętować Międzynarodowego Dnia Pizzy?

Składniki na ciasto:
- 400 g mąki,
- 40 g drożdży,
- szklanka letniej, przegotowanej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Wykonanie pizzy
1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i na chwilę odstawiamy. 2. Przesianą mąkę łączymy z solą i rozczynem drożdżowym, dodajemy oliwę z oliwek, zagniatamy ciasto. 3. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy jeden duży lub 2 mniejsze spody pizzy. Brzegi ciasta delikatnie zawijamy. 4. Ciasto lekko smarujemy oliwą i nakładamy ulubione składniki. My proponujemy wersję z sosem pomidorowym, posypanym oregano i startym serem mozzarella. Można również dodać plasterki szynki lub salami oraz udekorować świeżymi listkami bazylii. Pycha!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|