KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Co sprzyja porażeniu kukurydzy mikotoksynami i jak je ograniczyć?

Opublikowano 22.09.2018 r.
W Polsce z roku na rok uprawia się coraz więcej kukurydzy. W tej chwli jest to już ponad milion hektarów, z czego prawie 70% to kukurydza uprawiana na ziarno. Głównymi czynnikami sprzyjającymi fuzariozie kukurydzy są zbyt gęsty siew oraz jednostronne nawożenie azotem. 
 
Porażeniu roślin kukurydzy grzybami z rodzaju Fusarium sprzyjają następujące czynniki, na które rolnik ma wpływ:
    • monokultura: wysiewanie kukurydzy po kukurydzy 
    • brak właściwego zmianowania
    • uprawianie odmian mało odpornych na porażenia
    • niewłaściwe zwalczanie szkodników, w tym omacnicy prosowianki
    • brak lub niedostateczne niszczenie resztek pożniwnych
    • stosowanie porażonego materiału siewnego
    • zbyt gęsty siew
    • zbyt duże dawki azotu
    • uprawa kukurydzy o FAO większym niż 240 
 
Ze względu na zmienne warunki pogodowe z roku na rok zmieniają się gatunki grzybów porażających łodygi, a potem kolby kukurydzy. Zmienia się też nasilenie ich występowania. Dlatego niemożliwe jest określenie jednego dominującego gatunku Fusarium i jednej mikotoksyny. 
 
Badania prowadzone w ostatnich latach również w Instytucie Hodowki i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie pokazują, że najczęściej występującymi mikotoksynami są  DON i ZEA oraz w mniejszym stopniu fumonizyny.  Głównym czynnikiem decydującym o ilości mikotoksyn w ziarnie kukurydzy jest... pogoda.
 
Zgodnie z unijnymi normami [EC No 1126/ 2007] zawartość mikotoksyn może maksymalnie wynosić
  •     Deoksyniwalenol (DON) 1700 µg/kg (mikrogramów/kilogram)
  •     Zearalenon (ZEA) 350 µg/kg
  •     Fumonizina(FUM) 2000 µg/kg
Normy te dla ziarna kukurydzy można przedstawić także w innej formie:
  • DON: 1,75 ppm
  • ZEA: 0,35 ppm bieżąco 
  • FUM: 4,00 ppm
  • gdzie ppm oznacza jedną część na milion. 
 
Doświadczenia agtorechniczne dają nam jednak szansę na ograniczenie obecności występowania mikotoksyn w zbieranym ziarnie.
Na co trzeba zwrócić uwagę?
 
1. Wczesny zbiór ziarna - po przymrozkach porażenie mikotosynami gwałtownie rośnie! Najlepszy termin zbioru to faza czerwonej plamki, gdy u nasady ziarnika pojawia się martwa tkanka, a dostarczanie składników pokarmowych już ustaje. Lepiej zebrać ziarno wcześniej, nawet jeśli nie osiągnie odpowiedniego poziomu wilgotności i dosuszyć je niż ryzykować duże porażenie mikotoksynami i dyskwalifikację ziarna w skupie lub chorobę zwierząt gospodarskich.
 
2. Uprawa odmian wczesnych i średnio wczesnych, które umożliwiają zbiór suchego ziarna w sprzyjających warunkach termicznych. 
 
3. Przyoranie i rozdrobnienie resztek pożniwnych (pomaga także w walce z omacnicą prosowianką). Jeśłi przy pracach wykorzystamy  wapno węglanowe lub kredę, resztki pożniwne będą się łatwiej rozkładały i szybciej przekształcały w próchnicę. 
 
4. Zwiększenie naturalnej odporności roślin poprzez zbilansowanie nawożenie potasem i fosforem.
 
5. Stosowaniu właściwego płodozmianu – dla kukurydzy wymagane są 4-letnie przerwy w uprawie na tym samym polu
Można także skutecznie ograniczyć rozprzestrzenianie się mikotoksyn w zebranym już ziarnie przez prawidłowe jego składowanie. Jak to zrobić? - o tym przeczytacie już niebawem. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:kukurydza mikotoksyny
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO