Czas na jesienne i aromatyczne ciasto dyniowe

Opublikowano 20.09.2018 r.
Czas na jesienne ciasto dyniowe! Pyszne, aromatyczne i puszyste w środku. Idealne do kawy lub herbatki z cytryną. Zobacz nasz przepis!
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 kostka masła,
- 3 jaja,
- szklanka upieczonej i zmiksowanej dyni,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika.
Wykonanie:
1. Dynię pieczemy w temp. 180 st. C przez około 40 minut, po przestudzeniu blendujemy miąższ.
2. Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, a na koniec zblendowaną dynię.
3. Suche składniki łączymy w drugiej misce, stopniowo dodajemy do mokrych, cały czas miksujac.
4. Masę przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 st. C przez około 45 minut.
5. Gotowe ciasto można udekorować cukrem pudrem lub kremem, np. z serka mascarpone.
To idealny deser na jesienne dni! Wypróbuj nasz przepis na ciasto dyniowe.
Zobacz też:
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|