Produkt polski czyli jaki?
Przepisy te określają jednolite kryteria dotyczące „Produktu polskiego” - informacja taka może być umieszczana na produktach na zasadzie dobrowolności. Kryteria te odnoszą się do uznania za „Produkt polski” wyrobu, który co do zasady powinien zawierać składniki bazujące na surowcach uzyskanych z krajowej produkcji rolnej.
Przyjęte przy tworzeniu projektu „kryterium surowcowe” uwzględniało wyniki badań konsumenckich, wskazujące na wzrost liczby polskich konsumentów preferujących środki spożywcze, w których wykorzystano krajowe surowce oraz miało na celu zachęcenie przedsiębiorców do wykorzystywania w przetwórstwie w większym stopniu surowców rolnych krajowego pochodzenia.
Wprowadzona możliwość stosowania dobrowolnego oznakowania „Produkt polski” jest zarezerwowana generalnie dla produktów bazujących na krajowych surowcach z dopuszczeniem do 25% składników niepochodzących z Polski, ale tylko pod warunkiem koniecznego wykorzystania takich składników w produkcie i przy braku możliwości pozyskania tych składników w kraju.
Teraz konsumentom pozostaje szukać w sklepach towarów oznaczonych jako „Produkt polski” - powiedział nam Kazimierz Walichnowski, rolnik z woj. łódzkiego. - Obawiam się, że jeśli normy wskazujące na co najmniej 75% surowców pochodzenia polskiego będą surowo przestrzegane, to nie będzie takich produktów zbyt wiele.
A jednak warto znaczyć polskie produkty i warto je kupować, bo jest to wyraźne wsparcie dla polskich rolników, którzy starają się wyprodukować jak najlepszą żywność.
A kto z naszych Czytelników spotkał już żywność opakowaną z logo „Produkt polski”?
Warto szukać takiej żywności w sklepach tym bardziej, gdy sami ją produkujemy.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|