KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
30 września 2018

Jarmuż – tylko modny czy naprawdę zdrowy?

Jarmuż to warzywo, które jest coraz bardziej popularne w naszym kraju. Razem ze wzrostem zainteresowania zdrowym odżywianiem, powrócił do łask, bo jadano go już w średniowieczu. Ale czy rzeczywiście jarmuż jest taki zdrowy? 

Jarmuż to warzywo – odmiana kapusty o charakterystycznych, pomarszczonych liściach. Do wyboru mamy kilka jego odmian, które różnią się wyglądem, smakiem i kolorem – znany jest jarmuż zielony, ale także fioletowy.

Jarmuż właściwości zdrowotne

Jarmuż to ogromna dawka witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Znajdziemy w nim witaminy A, z grupy B, dużo witaminy C i K. Poza tym jest źródłem wapnia (więcej niż mleko!), magnezu, żelaza, potasu, cennego kwasu foliowego oraz kwasu alfa-linolowego (ALA), niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Jarmuż zawiera także przeciwutleniacz sulforafan, który ma działanie przeciwnowotworowe.  

Regularne spożywanie jarmużu przyniesie naszemu organizmowi wiele korzyści. Pozytywnie wpłynie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym jego bogaty skład odżywczy zapobiega niedokrwistości oraz wzmacnia pracę układu sercowo-naczyniowego. Ze wzgledu na zawartość kwasu foliowego, może stanowić również niezwykle istotny element w diecie kobiet planujących dziecko i pań, które już są w ciąży. 

Jak wybrać jarmuż?

Jarmuż jest dostępny właściwie w każdym markecie. Musimy jednak pamiętać, że najlepszy będzie ten z upraw ekologicznych. Jeśli mamy ogródek, to najlepiej samemu uprawiać jarmuż – rozsadę wysadzamy do gruntu pod koniec czerwca lub na początku lipca. Podczas zakupów wybierajmy warzywo o jędrnych liściach (nigdy nie kupujmy takiego o pożółkniętych, brązowych czy dziurawych) i twardych łodygach. 

Jarmuż możemy jeść w postaci surowej, ale także ugotowany na parze (nie gotujemy dłużej niż 3-4 minuty, ponieważ tarci swoje właściwości) czy upieczony. To świetny składnik do sałatek, smoothie, ale także zapiekanek czy zup.

A może chipsy z jarmużu?

Do ich wykonania potrzebujemy 3-4 liście jarmużu, odrobinę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek

Liście odrywamy od łodyżki, w misce doprawiamy solą i oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy. Liście układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 10 minut. Smaczna przekąska gotowa!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • WDR