Jarmuż – tylko modny czy naprawdę zdrowy?

Jarmuż to warzywo – odmiana kapusty o charakterystycznych, pomarszczonych liściach. Do wyboru mamy kilka jego odmian, które różnią się wyglądem, smakiem i kolorem – znany jest jarmuż zielony, ale także fioletowy.
Jarmuż właściwości zdrowotne
Jarmuż to ogromna dawka witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Znajdziemy w nim witaminy A, z grupy B, dużo witaminy C i K. Poza tym jest źródłem wapnia (więcej niż mleko!), magnezu, żelaza, potasu, cennego kwasu foliowego oraz kwasu alfa-linolowego (ALA), niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Jarmuż zawiera także przeciwutleniacz sulforafan, który ma działanie przeciwnowotworowe.
Regularne spożywanie jarmużu przyniesie naszemu organizmowi wiele korzyści. Pozytywnie wpłynie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym jego bogaty skład odżywczy zapobiega niedokrwistości oraz wzmacnia pracę układu sercowo-naczyniowego. Ze wzgledu na zawartość kwasu foliowego, może stanowić również niezwykle istotny element w diecie kobiet planujących dziecko i pań, które już są w ciąży.
Jak wybrać jarmuż?
Jarmuż jest dostępny właściwie w każdym markecie. Musimy jednak pamiętać, że najlepszy będzie ten z upraw ekologicznych. Jeśli mamy ogródek, to najlepiej samemu uprawiać jarmuż – rozsadę wysadzamy do gruntu pod koniec czerwca lub na początku lipca. Podczas zakupów wybierajmy warzywo o jędrnych liściach (nigdy nie kupujmy takiego o pożółkniętych, brązowych czy dziurawych) i twardych łodygach.
Jarmuż możemy jeść w postaci surowej, ale także ugotowany na parze (nie gotujemy dłużej niż 3-4 minuty, ponieważ tarci swoje właściwości) czy upieczony. To świetny składnik do sałatek, smoothie, ale także zapiekanek czy zup.
A może chipsy z jarmużu?
Do ich wykonania potrzebujemy 3-4 liście jarmużu, odrobinę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek
Liście odrywamy od łodyżki, w misce doprawiamy solą i oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy. Liście układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 10 minut. Smaczna przekąska gotowa!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|