W świecie Hildegardy - zupa z dyni z ziarnem orkiszowym
Opublikowano 28.10.2018 r.
To najlepszy czas na domowe smakołyki z dynią w roli głównej. Polecamy więc przepis na zupę z dyni z ziarnem orkiszowym - prawdziwy jesienny bestseller kulinarny!
Składniki:
- 1 mała dynia
- ok. 200 g ziarna orkiszu siekanego
- prażone pestki dyni
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 1 mała marchewka (opcjonalnie)
- olej słonecznikowy do smażenia
- ½ łyżeczki bertramu
- ½ łyżeczki galgantu
- “Przyprawa do potraw – mieszanka”
- sól
- pieprz
- olej z pestek dyni
Przyprawa do potraw - mieszanka
Przygotowanie:
- Ugotować ziarno siekane.
- W dużym garnku podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę. W międzyczasie obrać i pokroić dynię, dodać do warzyw i wszystko smażyć na małym ogniu ok. 30 min.
- Następnie zmiksować.
- Doprawić do smaku i zagotować.
- Pestki dyni uprażyć na patelni.
- 1- 2 łyżki ziarna przełożyć do miski. Zalać zupą, posypać pestkami dyni i polać olejem z pestek dyni.
Pyszna i rozgrzewająca zupa gotowa! Wypróbujcie koniecznie - to samo zdrowie!
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce
dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|