KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
19 września 2019

Jabłka i gruszki w zimowych przetworach - wykorzystaj polskie dary jesieni!

Jabłka i gruszki to popularne w naszym kraju owoce, których smakiem możemy cieszyć się także w zimowych przetworach. Przygotowaliśmy dla Was niebanalne przepisy!

JABŁKA

Jabłka – możemy cieszyć się nimi przez cały rok, chociaż jesienią są najtańsze. Idealnie nadają się do deserów, ciast czy przetworów. Spośród wszystkich owoców najczęściej po nie sięgamy. I bardzo dobrze, gdyż z punktu widzenia naszego zdrowia jabłka są nieocenione. Skutecznie walczą z cholesterolem, wspierają układ odpornościowy, pomagają chudnąć, nie wywołują alergii, odżywiają mózg, ale przede wszystkim wybornie smakują.

Dżem z jabłek

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 60 dag cukru,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania: Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, włożyć do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały; skórki z jabłek i gniazda nasienne zalać wodą i gotować około 20 minut z dodatkiem umytej i pokrojonej w plasterki cytryny razem ze skórką; ugotowany wywar odcedzić, wsypać do niego cukier i ugotować syrop; do gorącego syropu dodać pokrojone w cząstki jabłka i gotować do momentu, gdy kropelka dżemu wylana na talerzyk zacznie krzepnąć; gotowy gorący dżem włożyć do przygotowanych słoików, zakręcić, wynieść w chłodne miejsce.

 

Bigos z jabłek 

Składniki:

  • 2 kg słodkich jabłek (delikates lub ligol),
  • sok z 1 cytryny,
  • 4 cebule,
  • 6-7 łyżek oleju,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 750 g dobrej kiełbasy (niezbyt tłustej),
  • 6 ziaren ziela angielskiego, 3
  • liście laurowe,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 suszony strączek papryczki chili, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny; cebule obrać  i posiekać w drobną kostkę; w dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić; dodać koncentrat pomidorowy i podsmażyć; kiełbasę pokroić w półplasterki i dołożyć do garnka; dodać ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i strączek chili; przyprawić solą   i świeżo mielonym pieprzem; dusić całość 10-12 minut na niewielkim ogniu; włożyć starte jabłka i dusić jeszcze 10-15 min; doprawić pieprzem; podawać z białym pieczywem. 

 

GRUSZKI

Gruszki – to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod – pierwiastek pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru – minerału poprawiającego pracę mózgu; mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia. Gruszki warto jeść, bo zawierają też: kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, fosfor, cynk oraz witaminy A, E, K oraz z grupy B.

Gruszki w słodkim syropie można wykorzystać w różny sposób. Będą oryginalnym składnikiem sałatki. Można z nich również przygotować sos do mięsa, a pokrojone na kawałki lub zmiksowane na mus doskonale sprawdzą się w owsiankach i jaglankach. W słodkim syropie będą wybornie smakować w czasie zimowych dni. 

Gruszki w słodkim syropie (do słoika)  

Składniki:

  • 6 gruszek,
  • 25 dag cukru,
  • 2,5  szklanki wody,
  • 1 laska wanilii (można ją zastąpić 2 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki goździków

 

Sposób przygotowania: Gruszki dokładnie umyć i obrać, usunąć gniazda nasienne; pokroić na połówki, przełożyć do garnka  i zalać wodą; dodać cukier, sok   z cytryny, wanilię i goździki; zagotować; zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości owoców; garnek zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia; gruszki przełożyć do słoików; uzupełnić wywarem (bez laski wanilii), w którym się gotowały (powinien przykryć wszystkie gruszki); słoiki mocno zakręcić; dno dużego garnka wyłożyć ściereczką; podgrzać w nim wodę tak, aby jej temperatura była zbliżona do temperatury słoików; wstawić słoiki i zagotować 15 minut; ostrożnie wyjąć słoiki, odwrócić je do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia; słoiki z gruszkami w słodkim syropie schować w spiżarni, piwnicy lub innym ciemnym i chłodnym miejscu; najsmaczniejsze będą za 1-2 miesiące. 

 

Gruszki w korzennym syropie  (do słoika) 

Składniki:

  • 5 dużych twardych gruszek,
  • 4 szklanki wody,
  • 2-3 gwiazdki anyżu,
  • 1 laska cynamonu (można zastąpić 1 łyżeczką mielonego cynamonu),
  • 4 łyżki octu 10%,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu (można zastąpić 1 łyżeczką mielonego kardamonu)

 

Sposób przygotowania: Gruszki dokładnie umyć i osuszyć, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne; do garnka wlać wodę, włożyć gruszki i dodać miód, anyż, cynamon, kardamon, cukier z prawdziwą wanilią; zagotować; zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować ok. 20 minut; gruszki wyjąć z garnka i przełożyć do słoików; do wywaru dodać ocet i wymieszać; zalać gruszki; słoiki mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem; pozostawić na kilka godzin  w temperaturze pokojowej, następnie schować do spiżarni, piwnicy lub w innym ciemnym i chłodnym miejscu; będą gotowe za 2-3 miesiące.

 

 
Izabela Fabijańska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione