Gospodynie ze Zbrachlina polecają przepisy na kulinarne nowości

Kotleciki z kurczaka z kukurydzą i serem
Składniki:
- 500 g fileta z piersi kurczaka,
- przyprawa do kurczaka,
- puszka słodkiej kukurydzy,
- 4 jaja,
- 100 g żółtego sera,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- garść natki pietruszki,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy masę, formując kotleciki. Smażymy na rumiano z obydwu stron.
Zapiekana biała kiełbasa
Składniki:
- 6-8 sztuk surowej białej kiełbasy,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- łyżka masła,
- 1 mały słoiczek chrzanu,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz, papryka ostra do smaku,
- 1 opakowanie śmietany 30% (500 ml).
Wykonanie:
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki, por w krążki. Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy przyprawy, chrzan, sok z cytryny. Białą kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z warzywami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 30-40 min.
Rolada z karkówki z sosem chrzanowym
Składniki:
- 2 kg chudej karkówki wieprzowej,
- 3-4 całe główki czosnku,
- odrobina oliwy,
- 3-4 gałązki natki pietruszki,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- 3-4 łyżki majeranku,
- kilka liści laurowych,
- sól, pieprz di smaku.
Sos chrzanowy:
- 1 łyżka masła,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 1 szklanka soków wytopionych z mięsa,
- ½ szklanki słodkiej śmietanki kremówki,
- 2 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ½ łyżeczki cukru,
- szczypta soli.
Wykonanie:
1. Pasta czosnkowa – z całych główek czosnku odcinamy górne końcówki, polewamy czosnki odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i majerankiem; wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C – pieczemy przez 30 min.; wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Upieczone czosnki obieramy – ząbki powinny być miękkie. Wkładamy je do miski, dodajemy 2 łyżki masła, drobno posikaną natkę pietruszki oraz po szczypcie soli i pieprzu. Składniki rozgniatamy widelcem i łączymy tak, aby utworzyła się jednolita masa.
2. Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą, wycieramy papierowym ręcznikiem i rozcinamy na prostokątny płat o grubości około 2 cm. Mięso rozbijamy tłuczkiem. Gotowy płat posypujemy z obu stron solą, pieprzem i majerankiem. Na jedną stronę nakładamy pastę czosnkową i rozsmarowujemy. Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Obwiązujemy bawełnianym sznurkiem. Wierzch i boki smarujemy musztardą miodową. Na wierzch rolady układamy liście laurowe. Wkładamy roladę w rękaw do pieczenia (karkówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki, wtedy wszystkie smaki się „przegryzą”, pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 15 minut, aby mięso się zarumieniło.
Przed podaniem przygotowujemy jeszcze sos:
z rękawa do pieczenia odlewamy płyn do kubka; w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż się zagotuje i zacznie skwierczeć. Wtedy dolewamy powoli płyn, jednocześnie intensywnie mieszając. Chwilę gotujemy. Dodajemy kremówkę i chrzan. Przyprawiamy według uznania silą, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy.
Roladę kroimy w plastry i polewamy sosem chrzanowym.
Carpaccio z buraka czerwonego
Carpaccio to danie kuchni włoskiej, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę. Gospodynie z KGW w Zbrachlinie podczas warsztatów kulinarnych przygotowały oryginalne carpaccio z buraczka.
Składniki:
- 2 pieczone buraki,
- szklanka świeżej rukoli,
- garść pestek dyni,
- 50 g sera feta,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- pieprz do smaku.
Wykonanie:
Buraki pieczemy – zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C na około 60 min. Następnie obieramy, kroimy w cieniutkie plastry, układamy na półmisku. Na burakach rozkładamy rukolę, posypujemy rozdrobnionym serem Feta i uprażonymi pestkami dyni. Z oliwy, soku z cytryny i pieprzu przygotowujemy lekki sos winegret (wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy, polewamy nim danie.
Co za pyszności… :-) Nasza redakcja już wypróbowała – teraz czas na Was! Polecamy!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
![]() | Kulinarne inspiracje od Pań z KGW Nowosolna |