KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Francuska zupa cebulowa - wykwintna i rozgrzewająca

Opublikowano 15.10.2018 r.
Czasem na myśl o daniach z dodatkiem cebuli, ludzie się krzywią. A przecież cebula to intrygujące warzywo, które stanowi składnik wielu pysznych potraw. Cebula jest także podstawą francuskiej zupy cebulowej – pysznej, która zachwyca swoim smakiem! Poznajcie wyjatkowy przepis!

Czego potrzebujemy do jej wykonania?

Składniki do francuskiej zupy cebulowej:

  • 8 dużych cebul
  • 1 marchew
  • 1 mały seler
  •  250 ml wytrawnego białego wina
  •  1,5 litra rosołu
  •  2 łyżki masła klarowanego
  • czerstwy chleb
  •  żółty ser
  • sól, pieprz, tymianek

Jak przygotować francuską zupę cebulową krok po kroku?

Cebulę kroimy w cienkie piórka i smażymy na małym ogniu do zbrązowienia. Kiedy jest już odpowiednio skarmelizowana, wlewamy wino i mieszać od czasu do czasu. Do bulionu dodajemy seler, marchew, cebulę z patelni i tymianek. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowujemy grzankę z czerstwego chleba. W tym celu podsmażamy go na suchej patelni do zarumienienia z obu stron. Wlewamy zupę na talerz żaroodporny, na wierzchu kładziemy zarumienioną kromkę chleba i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 5 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser się roztopi.

 

Francuska zupa cebulowa to świetna propozycja rozgrzewającego dania na zimowy obiad bądź kolację. Zawsze zachwyca swoim wyjątkowym i wyrafinowanym smakiem. A jest prosta w wykonaniu i składa się z tak niepozornych składników. Smacznego!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj