Małe co nieco, czyli słodkie bułeczki z jabłkami
Składniki do słodkich bułeczek z jabłkami:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3 dag drożdży
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1/4 kostki roztopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
- esencja waniliowa
- sól
- 3 jabłka
- 05, łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 0,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
Wykonanie słodkich bułeczek z jabłkami
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy nakryte bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich odrobinę soli i ubijamy z nich gęstą pianę. Łączymy wyrośniętą zaczyn drożdżowy i ubite białka, dodajemy do nich cukier, żółtka, mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 60 minut miskę z wyrobionym ciastem, przykrytą bawełnianą ściereczką.
2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Oprószamy cynamonem.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy. Wykrawamy z niego szklanką kółeczka grubości 1 centymetra. Delikatnie robimy zagłębienie w środku. Kładziemy w nie odrobinę jabłek z cynamonem. Bułeczki drożdżowe smarujemy ciepłą wodą i posypujemy kruszonką. Pieczemy je do zarumienienia około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Słodkie bułeczki z jabłkami pachną nieziemsko, a jak smakują.... ;-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|