KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Hodowla przepiórek - pomysł na ciekawy biznes

Opublikowano 06.04.2023 r.
Przepiórki należą do najmniejszych gatunków drobiu hodowlanego, dlatego idealnie nadają się dla gospodarstw dysponujących małymi budynkami gospodarczymi. Udomowiono je kilkaset lat temu, jednak dopiero  w latach 60. minionego stulecia trafiły do Polski. Myślisz o hodowli przepiórek? Czemu nie, to dobry pomysł na biznes.

hodowla przepiórek

Przepiórki - charakterystyka

Należą one do grupy zwierząt charakteryzujących się dymorfizmem płciowym. Dorosłe samce są mniejsze  i ważą około 80-180 g. Mają ciemniejsze piórka na głowie i rudy kołnierz na szyi. Samiczki natomiast są szaro-beżowo-białe, a ich masa ciała wynosi 110-280 g.

Przepiórki w hodowli mogą nieco różnić od ptaków dzikich - szczególnie masą i ubarwieniem upierzenia. Każda hodowla przepiórek wybiera odpowiednią rasę cechującą się większą ilością znoszonych jaj lub masą tuszy. Każdy hodowca sam decyduje i dobiera ptaki optymalne do swojej hodowli w klatkach lub w wolierach.       

Mięso przepiórki

Mięso przepiórki charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Ma więcej czerwonych włókien niż u innych gatunków drobiu hodowlanego, co wpływa na jego niezwykłą delikatność. Jaja przepiórcze są bogate w witaminę A, B1, B12, metioninę, treoninę oraz mikroelementy. Mają duże żółtko i dobrze smakują. Są alternatywą dla osób uczulonych na białko.

Hodowla przepiórek

W Polsce przepiórki hodowane są w celu pozyskiwania tuszek i jaj. Ptaki te mają największy udział mięśnia piersiowego w masie całego ciała ze wszystkich gatunków drobiu (33%). Samice zaczynają nieść jaja w 7. tygodniu życia i niosą przez 10-12 miesięcy. Można w tym czasie uzyskać 300 jaj o masie 8-11 g. Po tym czasie zwierzęta przeznacza się zazwyczaj na materiał rzeźny. Samce można ubijać po osiągnięciu przez nie 6. tygodnia życia. 

Przepiórki mogą być utrzymywane zarówno w klatkach, wolierach, jak  i w systemie podłogowym. Klatki muszą być wykonane z materiałów, które można łatwo umyć i zdezynfekować. Powinny też mieć taśmę do usuwania odchodów. Jaja staczają się po lekko pochylonej podłodze (siatce) do rynienki. Dzięki temu łatwo je zebrać i nie mają kontaktu z odchodami ptaków. Klatki umieszcza się jedna na drugiej w kilku kondygnacjach. Woliery zapewniają swobodę ruchu, dostęp do świeżego powietrza oraz naturalnego oświetlenia. Trzeba je jednak osłonić od wiatru, a ptakom należy podawać wysokoenergetyczną paszę w dostatecznej ilości. W wolierach przepiórki niosą jajka tylko latem, bo gdy temperatura spada poniżej 17 st. C, przestają nieść. Ptaki utrzymywane na podłodze na głębokiej ściółce muszą mieć gniazda, grzędy oraz dobrze wentylowane pomieszczenie. Warto pamiętać, że pomiot przepiórczy jest bardzo skoncentrowany i trzeba go często usuwać. Optymalna temperatura w budynku powinna wynosić 20-22 st. C, a wilgotność wahać się na poziomie 50-70%. 

Żywienie przepiórek

Żywienie przepiórek musi w pełni pokrywać zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne ptaków. Dorosłe osobniki pobierają około 25 g paszy granulowanej lub sypkiej i 40 g wody. Obecnie na rynku dostępne są specjalistyczne mieszanki pełnoporcjowe dla przepiórek. Gwarantują one znakomity wzrost, rozwój i wysoką nieśność poprzez zapewnienie odpowiednich składników odżywczych. Żywienie przepiórek powinno być podzielone na cztery etapy, ze względu na zróżnicowane potrzeby dotyczące energii, białka oraz składników mineralnych (tabela).

Wiek piskląt

Sposób podawania

Kcal/kg paszy

%

białka/kg paszy

%

lizyny/kg paszy

%

metioniny/kg paszy

1-7

dni

do woli w korytkach

3.000

28

1,5

0,62

8-28 dni

do woli w postaci kruszonki w korytkach

2.900

24

1,2

0,53

29-45 dni

do woli w postaci sypkiej lub kruszonki

2.800

20

1

0,44

 

Czwartym etapem żywienia przepiórek jest okres nieśności, w którym należy rozpocząć podawanie mieszanki paszowej bogatej w wapń, o koncentracji 2.800 kcal w kg. Samice podczas nieśności potrzebują paszy specjalnie skoncentrowanej w białko (22-25%)  i lizynę oraz składniki mineralne (szczególnie w wapń i fosfor).

Zarówno mięso, jak i jaja przepiórcze dzięki swoim nieocenionym walorom smakowym i zdrowotnym cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów. Z hodowli przepiórek uzyskujemy też pomiot, którym możemy nawozić uprawy lub sprzedać w celach zarobkowych. Może więc warto zainteresować się hodowlą tych ptaków? 

 

 

 

 
Genowefa Gniatkowska
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO