Kartoflane przysmaki prosto z kuchni łódzkiej - przepisy z ziemniakami
ZIEMNIAKI W WAFELKU
Składniki: kilka ugotowanych ziemniaków, pęczek koperku, wafle, sól, pieprz, masło
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę; dodać masło, przyprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony koperek; całość dobrze wyrobić i wyłożyć na suchy wafel; zwinąć jak roladę i zawinąć w ściereczkę, schłodzić w lodówce; następnie pokroić w krążki, obsmażyć na głębokim tłuszczu; podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub sosem pomidorowym.
PRAŻUCHY Z OKRASĄ
Składniki: 1 kg ziemniaków, ok. 1 szkl. mąki, sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, pod koniec gotowania odlać ¾ wody i dosypać mąkę; przykryć pokrywką i jeszcze chwilę gotować – do zaparzenia się mąki; zestawić z ognia i ugnieść; następnie łyżką maczaną w tłuszczu nabierać małe porcje i układać na talerzu gotowe prażuchy.
Prażuchy są daniem, z wieloletnią tradycją. Podawane są na różne sposoby – ze skwarkami, masłem...
Było to danie biednych ludzi, a obecnie wraca i króluje na naszych stołach.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ
Składniki: ziemniaki ugotowane, jajko, mąka ziemniaczana, sól
Wykonanie:
Cała filozofia przygotowania klusek śląskich polega na wyborze dobrych ziemniaków. Ziemniaki muszą być bardzo mączyste, dzięki temu będą dobrze łączyć się z mąką i nie będą rozpadać się podczas formowania i gotowania.
Obrane ziemniaki ugotować, ale uważać, żeby nie rozgotować; odcedzić i odstawić do ostudzenia na co najmniej 20 minut; następnie przecisnąć przez praskę i ubijać, np. w misce tak, aby miały jednorodną strukturę; wyciąć nożem 1/4 masy ziemniaczanej i wsypać dokładnie tyle mąki, ile wycięliśmy masy; wszystko dobrze wymieszać – także wyjętą masę ziemniaczaną; doprawić solą do smaku.
Jeżeli użyliśmy mączystych ziemniaków i ich nie rozgotowaliśmy, ciasto powinno się bez problemów połączyć; jeżeli tak nie jest, należy dodać 1-2 jajka w zależności od potrzeb; z ciasta formować niewielkie, płaskie kulki, palcem zrobić małą dziurkę na środku; kluseczki wrzucać do osolonego wrzątku i gotować do wypłynięcia; podawać polane tłuszczem, sosem pieczarkowym lub dowolnym sosem, który lubimy.
MUFINKI ZIEMNIACZANE
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 1 jabłko, cebula dymka ze szczypiorkiem, sól, pieprz, majeranek, 3/4 szkl. mąki, śmietana lub serek homogenizowany do dekoracji, tarty chrzan
Wykonanie:
Ziemniaki, cebulę jabłko obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę, jeżeli będziemy używać malaksera; wszystkie składniki odsączyć z nadmiaru płynu na sicie, dodać przyprawy, mąkę i dokładnie wymieszać; wyłożyć do foremek i piec w temp. 170 st. C ok. 40 min; w trakcie pieczenia wierzch posmarować śmietaną, aby powstała rumiana skórka.
Mufinki ziemniaczane są potrawą łatwą i szybką w przygotowaniu. Wszystkie użyte składniki są tanie i dostępne w ogródku przydomowym. Przepis na ich wykonanie jest stary – wyszukany w zeszytach z przepisami naszych mam. Ziemniaki powodują, że ciasto jest pulchne i mięciutkie. Najlepiej smakują podane z sosem śmietanowo-chrzanowym, posypane szczypiorem.
KUDŁACZE RAKOWICKIE
Składniki: 1 kg ziemniaków surowych, 1 kg ziemniaków ugotowanych, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, ½ kg mięsa mielonego, 1 cebula duża, majeranek, pieprz, sól
Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę, natomiast surowe zetrzeć na tarce i odcisnąć; razem dokładnie wymieszać i dodać jajko, mąkę, przyprawy; wyrobić ciasto; uformować podłużne kudłacze (duża kluska ziemniaczana), każdy przedtem nadziewać mięsem mielonym; obtoczyć w mące pszennej i wrzucić na wrzątek; gotować 5-10 minut (woda ma lekko bulgotać); podawać okraszone skwarkami z cebulą.
PIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE
Składniki: 1/2 kg białego sera, 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 kg mąki, 100 g oleju, ok. 1 szkl. gorącej wody, sól, pieprz, cukier, ok. 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Farsz: na maśle z olejem podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać szczyptę soli i cukru; ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, dodać łyżkę masła i (gorące) dokładnie ugnieść tłuczkiem na gładką masę; dodać zrumienioną cebulę, pokruszony twaróg i ponownie zagnieść; doprawić na ostro pieprzem i solą do smaku. Ciasto zagnieść z mąki, gorącej wody i masła, lekko posolić; podzielić na porcje i każdą bardzo cienko rozwałkować; za pomocą szklanki wykrawać koła, na każde nałożyć po 2 łyżeczki farszu i zlepić brzegi; pierogi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju – po wypłynięciu gotować jeszcze 3-4 minuty.
Mariola Hernas
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach realizuje na obszarach wiejskich województwa łódzkiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.
|
Specjały według przepisów gospodyń z Brudnowa |