KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zupa ogórkowa z przepisów babci

Opublikowano 23.10.2018 r.
Zupy z babcinej kuchni smakowały inaczej. Były bardziej warzywne, pyszne, jak te z najlepszych restauracji. Jaki jest ich sekret? I jak zrobić pyszną zupę ogórkową niczym z przepisów babci?

Być może lata doświadczeń w codziennym przygotowywaniu potraw. A może po prostu pasja do gotowania i doprawianie dań miłością sprawiają, że zupy z babcinej kuchni jakoś tak w moich wspomnieniach pozostają zawsze na czołowych miejscach w rankingu pyszności. Dziś podpowiadam, jak przygotować pyszną, babciną zupę ogórkową.


Składniki:
- 300 gram żeberek wieprzowych
- ćwiartka kurczaka
- cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- natka pietruszki
- 400 gram ogórków kiszonych
- 600 gram ziemniaków
- koperek
- 200 ml gęstej śmietany
- sól
- 3 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu


Przygotowanie pysznej zupy ogórkowej

Myjemy żeberka i kroimy na mniejsze porcje. Do dużego garnka wkładamy żeberka. Zalewamy je zimną wodą i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy umyty korpus kurczaka oraz ziarenka pieprzu, listki laurowe i ziele angielskie. Obrane i starte na tartce: seler, marchew i pietruszkę dodajemy do zupy razem z porem i opaloną na palniku cebulą. Do garnka dodajemy natkę pietruszki i gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do zupy. Gotujemy ją jeszcze 20 minut. Starte na tarce ogórki dodajemy do zupy i gotujemy około 10 minut. Na koniec przyprawiamy, zabielamy śmietaną i dekorujemy posiekanym koperkiem.

 

Ale pyszności! A Wy macie swoje ulubione zupy? 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Tematy pokrewne:
Dieta wzmacniająca odpornośćDieta wzmacniająca odporność