Pomysły na dania z bobu - każdy znajdzie coś dla siebie
Miętowo – koperkowa pasta z bobu
Składniki:
-1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
-1-2 łyżki oleju lnianego, rzepakowego lub oliwy z oliwek
-garść świeżej mięty
-garść świeżego koperku
-sok z cytryny
-kilka łyżek zimnej wody
-sól do smaku
Sposób przygotowania:
Bób przełożyć do większej miseczki, zmiksować blenderem na pastę z kilkoma łyżkami wody (w zależności od konsystencji, którą lubimy i ile bób wchłonie wody, zwykle wystarczy ok. 2-3 łyżki, potem możemy dodać wodę). Następnie dodajemy olej bądź oliwę i mieszamy łyżką. Doprawiamy solą do smaku i sokiem z cytryny. Próbujemy – jeśli potrzeba więcej soli lub soku z cytryny – dodajemy (sok z cytryny sprawia, że pasta nie jest mdła – a bób z natury taki jest). Na koniec dodajemy posiekane drobno zioła. W zależności od ulubionej konsystencji dodajemy też wodę. Pasta jest świetna na kanapki. Żeby wyglądała jeszcze efektowniej możemy dodać do niej skórkę otartą ze sparzonej cytryny i dodatkowo przed podaniem posypać kanapki skórką, miętą i koperkiem.
*do tej pasty pasują także inne zioła – bazylia, natka pietruszki (bogactwo witaminy C), szczypiorek. Można użyć różnych rodzajów ziół (pomieszać) lub jednego
Zupa krem z bobu
Składniki:
-1 opakowanie świeżego bobu (w sezonie, poza sezonem może być mrożony)
-2-3 ziemniaki (opcjonalnie, nie musimy ich dodawać)
-1 cebula
-1 łyżka oliwy lub masła-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bób ugotować do miękkości, obrać ze skórek. W garnku rozgrzać oliwę lub masło i podsmażyć na tłuszczu posiekaną cebulę. Następnie jeśli dodajemy ziemniaki obieramy je, kroimy w mniejszą kosteczkę i dodajemy do cebuli. Potem dodajemy obrany bób, lekko mieszamy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Następnie zupę miksujemy na gładko, doprawiamy solą i pieprzem. Można dodatkowo na talerzu polać dobrej jakości oliwą lub olejem tłoczonym na zimno.
Chłodnik z bobu na maślance lub kefirze
Składniki:
- 1 opakowanie świeżego bobu (w sezonie, poza sezonem może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku
-oliwa z oliwek
-sok z cytryny
-maślanka naturalna lub kefir
-sól, pieprz
-świeży koperek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Bób ugotować do miękkości, obrać ze skórek. W garnku lub większym naczyniu zmiksować z maślanką lub kefirem do ulubionej konsystencji. Doprawić startym na tarce czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można wkroić świeży koperek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby zupa się przegryzła.
Chłodnik z bobu z awokado
Składniki:
-- 1 opakowanie świeżego bobu (w sezonie, poza sezonem może być mrożony)
- 2 średnie awokado
-sok z cytryny lub limonki
-sól, pieprz, cukier do smaku
-jogurt naturalny, maślanka lub kefir
-ewentualnie mleczko kokosowe
Sposób przygotowania:
Bób ugotować do miękkości, obrać ze skórek. W garnku lub większym naczyniu zmiksować z awokado. Następnie dolewać jogurt naturalny, maślankę lub kefir do odpowiedniej konsystencji. Aby uzyskać większą kremowość i aksamitny smak można dodać trochę mleka kokosowego lub kokosowej śmietanki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby zupa się przegryzła.
Zielony bób na ciepło z marchewką, bryndzą i pestkami słonecznika w lekkim sosie miodowo-oliwno-cytrynowym
Składniki:
-1 opakowanie świeżego bobu (w sezonie, poza sezonem może być mrożony)
-2-3 marchewki
-1 kawałek bryndzy (może być serek kozi lub słony pleśniowy)
-garść pestek słonecznika
-sól, pieprz
-2 łyżki oliwy lub oleju neutralnego w smaku
-1 łyżka płynnego miodu
-sok z limonki lub cytryny
-garść natki pietruszki, posiekanej
Sposób przygotowania:
Bób ugotować do miękkości, obrać ze skórek. Marchewkę obrać, pokroić na talarki. Na dno patelni wlać wodę i w niej ugotować marchewkę (może być lekko twarda). Kiedy woda odparuje dodać ugotowany bób, natkę pietruszki, pestki słonecznika, sól i pieprz. Wymieszać. W osobnym pojemniczku wymieszać ze sobą składniki sosu – oliwę lub olej, miód i sok z cytryny lub limonki. Polać nim bób. Wykładać na talerze lekko ciepłe danie. Na środek położyć kawałek bryndzy lub innego słonego sera.
Można jeść samo lub z dobrym pieczywem.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|