Czy wreszcie będzie łatwiej produkować i sprzedawać żywność?

Na korzyść rolników przemawia to, że nowe przepisy znoszą obowiązek przygotowania i zatwierdzenia przez powiatowego lekarza weterynarii projektu technologicznego nowego zakładu produkcyjnego. Ma to ułatwić wytwarzanie żywności na małą skalę i jej sprzedaż. Jednakże podmioty chcące uruchomić taką działalność nadal będą musiały składać pisemne wnioski o wpis do rejestru zakładów w terminie co najmniej 30 dni przed dniem jej rozpoczęcia.
Jeśli Senat RP zatwierdzi zmiany, osoby zamierzające produkować żywność na niewielką skalę w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale w których regularnie przygotowuje się żywność na sprzedaż, zostaną zwolnione z obowiązku zatwierdzania takiej działalności przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a jedynie będą musiały złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.
Do sprawy będziemy wracać.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|