Czy wiemy, co jemy i co jeść będziemy?
Debata odbędzie się 29 października o godz. 11.00 w Centralnej Bibliotece Rolniczej przy Krakowskim Przedmieściu 66 w Warszawie.
Debatę poprowadzi Ewa Jakubowska-Lorenz, koordynatorka programu Europejska Polityka Rolna w Fundacji im. Heinricha Bölla w Warszawie.
Po kilkudziesięciu latach tzw. „zielonej rewolucji”, nastawionej na przemysłową produkcję żywności, w polityce międzynarodowej istotne miejsce zajmuje transformacja w kierunku zrównoważonego rolnictwa. Zarówno Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ, jak też refleksje nad nową europejską Wspólną Polityką Rolną kładą duży nacisk na efekty środowiskowe, w tym klimatyczne, produkcji żywności.
W związku z potrzebą kształtowania zrównoważonej polityki rolnej, w całej Europie rozwijają się ruchy, nawołujące do przejścia na sposoby produkcji rolnej odpowiadające na wyzwania współczesności. Również w Polsce istnieją organizacje, które starają się uruchomić publiczną debatę na ten temat. Okazją do takiej debaty są Europejskie Dni Akcji Good Food Good Farming, odbywające się w ostatni weekend października. Nasza debata jest częścią tej inicjatywy. Poszukamy wspólnie odpowiedzi na pytania: jak Wspólna Polityka Rolna i sposób jej wdrażania w Polsce może zapewnić, że polska żywność będzie produkowana bezpiecznymi metodami dla zdrowia i środowiska? Ponadto, jak zadbać o zrównoważony rozwój społeczny i ekologiczny obszarów wiejskich i co zrobić, aby zachować ciągłość działania tradycyjnych gospodarstw rolnych?
Źródło: Fundacja Strefa Zieleni
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|