KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Dyniowe kosmetyki naturalne - idealne na jesień

Opublikowano 13.09.2018 r.
Właśnie rozpoczął się sezon na dynie. To popularne i stosunkowo niedrogie warzywo warto wykorzystać nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce naturalnej. Poznajcie nasze propozycje.

Zrób maseczkę dyniowo-jogurtową

Maseczka dyniowo-jogurtowa jest szczególnie polecana przy problemach z trądzikiem, wągrami, a także przy cerze tłustej i zanieczyszczonej. Drobno startą dynię, dowolnej odmiany, należy połączyć z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego, najlepiej koziego, wymieszać i nałożyć na skórę. Gdy maseczka jest zbyt rzadka, można zagęścić ją mąką lub skrobią. Maseczkę należy pozostawić na skórze na około 20-30 min, potem zmyć letnią wodą. Z powodzeniem świeży miąższ dyni można zastąpić warzywem pieczonym lub gotowanym, a zamiast jogurtu dodać tłustą śmietanę, twaróg, płatki owsiane.

Maseczka dyniowo-jogurtowa dobrze oczyszcza, odżywia i natłuszcza cerę.


Zjedz pestki dyni

Zdrową i wartościową przekąską są pestki dyni, najlepiej jedz te świeże wprost z łupiny. Małe, zielone nasiona to bogactwo białek, cennych kwasów tłuszczowych, a także odmładzających kwasów nukleinowych. Dodatkowo pestki dyni odmładzają i poprawiają stan komórek organizmu, wpływając na poprawę jego kondycji i zdrowia. By mieć gładką cerę i skutecznie zapobiec powstawaniu zmarszczek, pamiętaj aby jeść systematycznie niewielką ilość ekologicznych nasion dyni.
Pestki dyni dzięki bogactwu cynku, zapobiegają także problemom związanym z prostatą. Dlatego warto włączyć je do diety ukochanych mężczyzn.


 

Wykorzystaj olej dyniowy

Olej dyniowy, tłoczony z pestek dyni, bardzo często wykorzystywany jest w kosmetyce naturalnej, podczas przygotowywania różnego rodzaju kremów dla cery suchej, zmęczonej i dojrzałej. Olej ma właściwości regenerujące i nawilżające. Warto go wykorzystać w kosmetyce m.in. poprzez dodanie odrobiny np. do maseczki, kremu lub kąpieli.


 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". 

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO