Nie wyrzucaj chleba! Podpowiadamy, jak go wykorzystać

Nadmiar jedzenia na półkach sklepów i konsumpcyjny styl życia sprawiają, że aktualnie czteroosobowa rodzina w naszym kraju wyrzuca do śmieci jedzenie za ponad 4 tysiące złotych rocznie. A przecież można temu zapobiec! Szanując chleb, szanujesz także swoje ciężko zarobione pieniądze. Sprawdź, jak nie wyrzucać chleba!
Sposoby na ponowne wykorzystanie chleba
Oglądając filmy z trudnego okresu wojennego, widzimy, że dawniej nasze babki i prababki potrafiły wykorzystać wszystko w kuchni. Wówczas nic się nie marnowało. Poznaj kilka prostych porad, wprowadź nowe zasady w swojej kuchni i zyskaj mnóstwo oszczędności.
- 1. Mrożenie chleba
Po pierwsze pamiętaj, że chleb można zamrozić! Niestety często o tym zapominamy. I w sobotę, przed niehandlową niedzielą kupujemy zbyt dużo chleba, a w poniedziałek wyrzucamy go do kosza. Warto go zamrozić, wówczas zawsze będzie czym poczęstować niezapowiedzianych gości.
- 2. Odśwież czerstwy chleb!
Czy wiesz, że wystarczy włożyć czerstwy chleb do piekarnika, by go odświeżyć i cieszyć się jego pysznym smakiem? Pamiętaj, by wstawić do niego również naczynie z wodą.
- 3. Zrób własną bułkę tartą
Czerstwe pieczywo - bułkę, chleb czy bagietkę podsusz w piekarniku lub pozostaw do wyschnięcia. A następnie zetrzyj na tarce. W ten sposób przygotowaną bułkę tartą na pewno wykorzystasz w swojej kuchni.
- 4. Domowe grzanki z chleba
Pyszne domowe grzanki to świetny pomysł na wzbogacenie smaku zupy. Kromki chleba pokrój w kostkę i posyp czosnkiem, oregano i bazylią. Dodaj odrobinę oleju i podsmaż na patelni do zarumienienia.
- 5. Wykorzystaj chleb do zagęszczania zup i sosów
Zamiast mąki, śmietany czy zasmażki po prostu dodaj rozdrobniony chleb bez skórki do sosu lub zupy i doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj, by nie dopuścić do przypalenia.
- 6. Przygotuj pyszne dania z chleba!
Zupa chlebowa
Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 400 g chleba
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego
- oliwę z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, świeżą bazylię.
Jak przygotować zupę chlebową?
W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, dodajemy czosnek. Po kilku minutach dodajemy również pokruszone kromki chleba i smażymy jeszcze 10 minut. Wlewamy bulion i zagotowujemy. A później gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Blendujemy zupę, doprawiamy solą, pieprzem i świeżą bazylią.
Zapiekanka chlebowa
Czego potrzebujesz do przygotowania zapiekanki chlebowej?
Możesz do niej dodać resztę mięsa z obiadu, pieczarki, paprykę, cebulę, warzywa oraz to, co znajdziesz w lodówce, czyli np. szynkę czy ser ze zbliżającym się końcem daty przydatności do spożycia.
Składniki do domowej zapiekanki
- 15 kromek czerstwego pieczywa
- 3 szklanki mleka
- 2 jajka
- cebula
- żółty ser
- bazylia, oregano, sól, pieprz
- i opcjonalnie to, co mamy w lodówce (mięso z obiadu, szynka, pomidor).
Szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej paprykę i smażymy. Kromki chleba kroimy na mniejsze porcje. Moczymy w mleku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie układamy składniki, które mamy w lodówce, resztę mięsa (pokrojonego na mniejsze kawałki), pomidora pokrojonego w plastry czy kiełbasę. Teraz dodajemy podsmażoną cebulkę i paprykę. Jajka rozmieszać, połączyć z przyprawami i polać nimi danie. Na wierzchu posypać żółtym serem. Zapiekać 30 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Kotlety z chleba
Czego potrzebujesz, by przygotować pyszne kotlety chlebowe?
Niezbędne będą:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerstwy chleb
- 1,5 szklanki mleka
- bułka tarta
- 2 jajka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Jak wykonać kotlety z chleba krok po kroku?
Kroimy chleb na mniejsze porcje, moczymy w mleku. Odciskamy i wkładamy do miski, dodajemy jajka, przyprawy oraz czosnek i cebulę pokrojone w kostkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na oleju.
Kotlety idealnie sprawdzą się jako zamiennik ziemniaków lub mięsa (w przypadku wegetarian). Doskonale smakują także polane sosem i z dodatkiem surówki.
Nie marnuj chleba! Naucz się szanować żywność, a dzięki temu pozytywnie wpłyniesz także na Twój domowy budżet.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
![]() | Przepis na tradycyjny chleb wiejski |