KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
28 października 2018

Nie wyrzucaj chleba! Podpowiadamy, jak go wykorzystać

Dawniej ludzie zdecydowanie bardziej szanowali chleb. Starali się wykorzystać każdy jego okruch. Teraz coraz częściej obserwujemy, że wiele osób bez skrupułów wyrzuca go na śmietnik. A to duży błąd! Bo z chleba można wyczarować mnóstwo tanich i bardzo pysznych dań.

Nadmiar jedzenia na półkach sklepów i konsumpcyjny styl życia sprawiają, że aktualnie czteroosobowa rodzina w naszym kraju wyrzuca do śmieci jedzenie za ponad 4 tysiące złotych rocznie. A przecież można temu zapobiec! Szanując chleb, szanujesz także swoje ciężko zarobione pieniądze. Sprawdź, jak nie wyrzucać chleba!


Sposoby na ponowne wykorzystanie chleba

Oglądając filmy z trudnego okresu wojennego, widzimy, że dawniej nasze babki i prababki potrafiły wykorzystać wszystko w kuchni. Wówczas nic się nie marnowało. Poznaj kilka prostych porad, wprowadź nowe zasady w swojej kuchni i zyskaj mnóstwo oszczędności.

 

  • 1. Mrożenie chleba

Po pierwsze pamiętaj, że chleb można zamrozić! Niestety często o tym zapominamy. I w sobotę, przed niehandlową niedzielą kupujemy zbyt dużo chleba, a w poniedziałek wyrzucamy go do kosza. Warto go zamrozić, wówczas zawsze będzie czym poczęstować niezapowiedzianych gości.

 

 

  • 2. Odśwież czerstwy chleb!

Czy wiesz, że wystarczy włożyć czerstwy chleb do piekarnika, by go odświeżyć i cieszyć się jego pysznym smakiem? Pamiętaj, by wstawić do niego również naczynie z wodą.

 

 

  • 3. Zrób własną bułkę tartą

Czerstwe pieczywo - bułkę, chleb czy bagietkę podsusz w piekarniku lub pozostaw do wyschnięcia. A następnie zetrzyj na tarce. W ten sposób przygotowaną bułkę tartą na pewno wykorzystasz w swojej kuchni.

 

 

  • 4. Domowe grzanki z chleba

Pyszne domowe grzanki to świetny pomysł na wzbogacenie smaku zupy. Kromki chleba pokrój w kostkę i posyp czosnkiem, oregano i bazylią. Dodaj odrobinę oleju i podsmaż na patelni do zarumienienia.

 

  • 5. Wykorzystaj chleb do zagęszczania zup i sosów

Zamiast mąki, śmietany czy zasmażki po prostu dodaj rozdrobniony chleb bez skórki do sosu lub zupy i doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj, by nie dopuścić do przypalenia.

 

  • 6. Przygotuj pyszne dania z chleba!

 


Zupa chlebowa

Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 400 g chleba
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego
- oliwę z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, świeżą bazylię.

Jak przygotować zupę chlebową?
W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, dodajemy czosnek. Po kilku minutach dodajemy również pokruszone kromki chleba i smażymy jeszcze 10 minut. Wlewamy bulion i zagotowujemy. A później gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Blendujemy zupę, doprawiamy solą, pieprzem i świeżą bazylią.


Zapiekanka chlebowa

Czego potrzebujesz do przygotowania zapiekanki chlebowej?
Możesz do niej dodać resztę mięsa z obiadu, pieczarki, paprykę, cebulę, warzywa oraz to, co znajdziesz w lodówce, czyli np. szynkę czy ser ze zbliżającym się końcem daty przydatności do spożycia.

Składniki do domowej zapiekanki
- 15 kromek czerstwego pieczywa
- 3 szklanki mleka
- 2 jajka
- cebula
- żółty ser
- bazylia, oregano, sól, pieprz
- i opcjonalnie to, co mamy w lodówce (mięso z obiadu, szynka, pomidor).


Szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej paprykę i smażymy. Kromki chleba kroimy na mniejsze porcje. Moczymy w mleku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie układamy składniki, które mamy w lodówce, resztę mięsa (pokrojonego na mniejsze kawałki), pomidora pokrojonego w plastry czy kiełbasę. Teraz dodajemy podsmażoną cebulkę i paprykę. Jajka rozmieszać, połączyć z przyprawami i polać nimi danie. Na wierzchu posypać żółtym serem. Zapiekać 30 minut w piekarniku w 180 stopniach.


Kotlety z chleba

Czego potrzebujesz, by przygotować pyszne kotlety chlebowe?
Niezbędne będą:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerstwy chleb
- 1,5 szklanki mleka
- bułka tarta
- 2 jajka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Jak wykonać kotlety z chleba krok po kroku?

Kroimy chleb na mniejsze porcje, moczymy w mleku. Odciskamy i wkładamy do miski, dodajemy jajka, przyprawy oraz czosnek i cebulę pokrojone w kostkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na oleju.

Kotlety idealnie sprawdzą się jako zamiennik ziemniaków lub mięsa (w przypadku wegetarian). Doskonale smakują także polane sosem i z dodatkiem surówki.

 

Nie marnuj chleba! Naucz się szanować żywność, a dzięki temu pozytywnie wpłyniesz także na Twój domowy budżet.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Przepis na tradycyjny chleb wiejskiPrzepis na tradycyjny chleb wiejski
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione