Jak wykorzystać warzywa i mięso z rosołu?
Każda gospodyni domowa wie, że do przygotowania pysznego, aromatycznego rosołu potrzebne jest mięso i warzywa. Te dwa składniki są niezbędne dla nadania wyjątkowego smaku i charakteru tej zupie. Co z nimi zrobić po ugotowaniu rosołu?
Pasztet z warzyw i mięsa z rosołu
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, mięso oddziel od kości i również pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj 3 jajka, ulubione przyprawy, natkę pietruszki i namoczoną w mleku bułkę tartą. Wszystkie składniki solidnie wymieszaj i zapiekaj w naczyniu żaroodpornym przez godzinę w 180 stopniach. Proste i jakie pyszne!
Farsz z warzyw i mięsa z rosołu
Mięso i warzywa pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż z małą cebulą pokrojoną w kostkę.
W ten sposób przygotowany farsz idealnie sprawdzi się jako nadzienie do pierogów, knedli, naleśników, gołąbków czy krokietów.
Kotlety z warzyw i mięsa z rosołu
Kolejny pomysł to zrobienie z nich pysznych warzywno-mięsnych kotlecików.
Do posiekanych warzyw i mięsa dodaj bułkę tartą, pół opakowania małego jogurtu naturalnego, 2 łyżki mąki, jajko, cebulę i ulubione przyprawy. Wymieszaj, uformuj kotleciki i smaż je na rumiano z obu stron. Kotleciki te mogą być samodzielnym daniem. Można je podać z ulubionym sosem i surówką.
Często w domowym budżecie szukamy oszczędności. Na nic zda się ograniczanie zakupów, jeśli będziemy najpierw kupować jedzenie i zamiast je zjadać, to wyrzucimy je do kosza. Wystarczy poznać jedynie kilka prostych sposobów, by rozpieszczać podniebienia domowników i gości.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Jak ugotować tradycyjny rosół? Poznaj triki, dzięki którym będzie idealny! |