KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Jak wykorzystać warzywa i mięso z rosołu?

Opublikowano 29.10.2018 r.
Oszczędna kuchnia to taka, w której zamiast wyrzucać dobre produkty żywnościowe do kosza, znajdujemy pomysł na przygotowanie z nich nowych dań. Wiąże się to także z oszczędnościami dla naszego portfela. A jak wykorzystać warzywa i mięso z rosołu?

Każda gospodyni domowa wie, że do przygotowania pysznego, aromatycznego rosołu potrzebne jest mięso i warzywa. Te dwa składniki są niezbędne dla nadania wyjątkowego smaku i charakteru tej zupie. Co z nimi zrobić po ugotowaniu rosołu?


Pasztet z warzyw i mięsa z rosołu

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, mięso oddziel od kości i również pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj 3 jajka, ulubione przyprawy, natkę pietruszki i namoczoną w mleku bułkę tartą. Wszystkie składniki solidnie wymieszaj i zapiekaj w naczyniu żaroodpornym przez godzinę w 180 stopniach. Proste i jakie pyszne!


Farsz z warzyw i mięsa z rosołu

Mięso i warzywa pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż z małą cebulą pokrojoną w kostkę.

W ten sposób przygotowany farsz idealnie sprawdzi się jako nadzienie do pierogów, knedli, naleśników, gołąbków czy krokietów.


Kotlety z warzyw i mięsa z rosołu

Kolejny pomysł to zrobienie z nich pysznych warzywno-mięsnych kotlecików.

Do posiekanych warzyw i mięsa dodaj bułkę tartą, pół opakowania małego jogurtu naturalnego, 2 łyżki mąki, jajko, cebulę i ulubione przyprawy. Wymieszaj, uformuj kotleciki i smaż je na rumiano z obu stron. Kotleciki te mogą być samodzielnym daniem. Można je podać z ulubionym sosem i surówką.

 

Często w domowym budżecie szukamy oszczędności. Na nic zda się ograniczanie zakupów, jeśli będziemy najpierw kupować jedzenie i zamiast je zjadać, to wyrzucimy je do kosza. Wystarczy poznać jedynie kilka prostych sposobów, by rozpieszczać podniebienia domowników i gości.

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Tematy pokrewne:
Jak ugotować tradycyjny rosół? Poznaj triki, dzięki którym będzie idealny!Jak ugotować tradycyjny rosół? Poznaj triki, dzięki którym będzie idealny!

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO