Koniec sezonu na ASF, początek na ptasią grypę

Chłód jednak sprzyja przenoszeniu się wirusa ptasiej grypy, który w Polsce dwa lata temu spowodował spore spustoszenie w kurnikach. Dlatego weterynarze już teraz przypominają, że gdy jest chłodno należy szczególnie dbać o drób.
Jak informują weterynarze, wirus zjadliwej ptasiej grypy w temperaturze 0 stopni Celsjusza może przetrwać nawet... miesiąc.
![]() | Ptasia grypa u drobiu – nowe opinie naukowe i aktualna sytuacja epidemiologiczna w Europie |
Najbardziej narażone są te regiony kraju, nad którymi przebiegają szlaki migracji ptaków i te miejsca, gdzie dzikie ptaki zimują.
Lokalnie już teraz weterynarze przypominają, że należy:
- Utrzymywać drób w sposób ograniczający jego kontakt z dzikim ptactwem;
- Przechowywać paszę w sposób zabezpieczający przed kontaktem z dzikimi ptakami oraz ich odchodami;
- Karmić i poić drób w sposób zabezpieczający pasze i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami;
- Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
- Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób.
A my przypominamy, że objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to: zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica, wybroczyny, biegunki i nagły spadek nieśności.
Oby w tym roku wirus ptasiej grypy omijał nasz kraj i naszą część Europy!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|