Sposób na pyłek kwiatowy

Prezentacja jego wynalazku miała miejsce 22 października podczas seminarium patentowo-wdrożeniowe w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego.
Celem wynalazku jest opracowanie sposobu modyfikacji pyłku kwiatowego polegającego na udostępnianiu zawartych w nim bioaktywnych składników zwłaszcza związków fenolowych o własnościach antyoksydacyjnych.
Okazało się że zastosowanie wysokiego ciśnienia i wysokiej temperatury, w czasie 30-40 sekund, powoduje zniszczenie struktury pyłku kwiatowego i w konsekwencji wzrost dostępności związków bioaktywnych szczególnie związków fenolowych.
Stosując sposób według wynalazku można zwiększyć dostępność związków fenolowych, których suma uległa zwiększeniu o co najmniej 70% wartości mierzonej względem nieprzetworzonego pyłku kwiatowego. Aktywność przeciwutleniająca zmierzona testem ABTS•+ zwiększyła się także o co najmniej 70% podczas gdy wzrost aktywności przeciwutleniającej mierzonej testem DPPH był znacznie większy i wynosił co najmniej o 170%.
Otrzymany w wyniku wynalazku pyłek kwiatowy charakteryzuje się przyjemnym smakiem oraz wysoką zawartością dostępnych biologicznie czynnych składników. Dzięki swym walorom produkt przydatny jest do szerokiego wykorzystania w diecie w profilaktyce i leczeniu przewlekłych dolegliwości ludzi z upośledzoną odpornością, a także jako suplement diety.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|