KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Bataty w kuchni - smakowite przepisy ze słodkimi ziemniakami

Opublikowano 05.11.2018 r.
Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które nieśmiało próbują wkroczyć do polskiej kuchni i na nasze stoły. Czy warto je spożywać? Jakie dania można przygotować z batatów? Sprawdźcie koniecznie!

frytki z batatów

Właściwości batatów

Bataty są cennym źródłem białka, witamin, węglowodanów, mikroelementów, polifenoli i beta-karotenu. Zawierają luteinę, która przyczynia się do poprawy wzroku. Są źródłem likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób. Warto włączyć je do diety, ponieważ bataty mają niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne ziemniaki. Nie każdy wie, że w batatach znajduje się cukier zwany rafinozą. Może on przyczyniać się do powstawania wzdęć.

Bataty zastosowanie w kuchni

Słodkie ziemniaki można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakują zarówno gotowane, pieczone, jak i grillowane. Mogą służyć jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Świetnie także smakują frytki, chipsy, zapiekanki, placki ziemniaczane czy ciasto batatowe. Warto wspomnieć, że także liście batatów są jadalne. Można je dodać do koktajli, smoothie i surówek.


Frytki z batatów

Składniki:

  • 5 batatów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano


Jak przygotować frytki z batatów?

Umyte słodkie ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupki. Rozłożyć je na tacy, delikatnie polać olejem i oprószyć ziołami. Piec do zarumienienia około 30 minut w 180 stopniach. Można je podać zamiast tradycyjnych ziemniaków do mięsa lub ryby, z surówką z kiszonej kapusty albo kiszonych ogórków. Smakują rewelacyjnie!


Bataty zapiekane z kurczakiem

bataty zapiekane z  kurczakiem

Składniki:

  • 4 duże bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • podwójny filet z kurczaka
  • czerwona cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • pół czerwonej i pół żółtej papryki
  • ulubione świeże zioła np. tymianek lub bazylia
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser

Przygotowanie
Czosnek paprykę i pieczarki kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w pół talarki. Również bataty i filet z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystko układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Najpierw bataty z warzywami, następnie kawałki kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Danie pieczemy w piekarniku około 40 minut w 180 stopniach. Kiedy słodkie ziemniaki będą miękkie, posypujemy żółtym serem. Danie idealne na obiad i kolację!

 

Spróbujcie koniecznie, warto czasem zastąpić tradycyjne ziemniaki batatami. Są zdrowe i bardzo smaczne!

Tematy pokrewne:
Pora na coś słodkiego, czyli proste przepisy na tarty i tarteletkiPora na coś słodkiego, czyli proste przepisy na tarty i tarteletki

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO