KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Masło klarowane - czym jest i jak zrobić je w domu?

Opublikowano 05.11.2018 r.
Każda osoba, która przygotowuje domowe posiłki, choć raz spotkała się z takim składnikiem przepisów kulinarnych, jakim jest masło klarowane. A czym ono jest? Jakie ma właściwości? I jak zrobić domowe masło klarowane? Odpowiedź w artykule.

Co to jest masło klarowane?

Masło klarowane to takie, które powstaje z tłuszczu zwierzęcego w procesie klarowania. Czym różni się od zwykłego masła? Aromatem i złocistym kolorem oraz smakiem, jaki nadaje potrawom. Wysoka temperatura dymienia sprawia, że masło klarowane idealnie sprawdza się do gotowania, pieczenia i smażenia. Masło klarowane jest delikatne i dekoruje potrawy aromatycznym smakiem oraz piękną glazurą.


Na czym polega klarowanie masła?

Klarowanie masła to proces, podczas którego pozbywamy się z niego mleka. Jedną z jego zalet jest fakt, że można je rozgrzewać do wysokich temperatur, ponieważ się nie przypala. Poza tym jest zdrowsze od tradycyjnego masła.


Domowe masło klarowane przepis krok po kroku

Masło klarowane znajdziemy na półce każdego marketu spożywczego. Jednak w kilka chwil można je przygotować samodzielnie. Proces klarowania sprawia, że masło klarowane zostaje oczyszczone z wszelkich zanieczyszczeń. Przygotowane w ten sposób można przechowywać przez 30 dni i nie trzeba trzymać go w lodówce. Dwie kostki masła pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku na małym ogniu do roztopienia. Na wierzchu w postaci białej piany pojawi się kazeina. Należy ją zebrać i ściągnąć do uzyskania czystego masła. Teraz filtrujemy je przez sitko, by oddzielić niechciane substancje. To prosty sposób, by samodzielnie we własnym domu przygotować dobrej jakości masło klarowane.


Do czego używać masła klarowanego?

Masło klarowane to świetny dodatek do gotowania, pieczenia i smażenia. Spróbujcie sami!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Tematy pokrewne:
Pora na kalafiora – kulinarne wariacje z kalafioremPora na kalafiora – kulinarne wariacje z kalafiorem

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO