KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Czy będzie wzrost cen trzody chlewnej?

Opublikowano 09.11.2018 r.
Izby rolnicze apelują o pomoc dla producentów świń. Jeśli rząd chce utrzymać w Polsce hodowlę trzody chlewnej, bez pomocy będzie to bardzo trudne.

Rząd polski podnosi kwoty przeznaczone na rekompensaty i odszkodowania za likwidację stad i zaprzestanie chowu świń. Ministerstwo rolnictwa chce w ten sposób zachęcić rolników, by zrezygnowali z chowu świń, jeśli nie są w stanie spełnić warunków bioasekuracji - informuje Bronisław Węglewski, prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego.

Rolnicy są zaniepokojeni tą sytuacją, ponieważ, kiedy zlikwidują swoje stada, zostaną bez środków do życia. Gospodarstwa należy dotować, aby produkowały jak najlepszej jakości produkt, a nie namawiać do ich likwidacji. 


Zdaniem rolników z woj. łódzkiego, gospodarstwa rodzinne przy obecnej presji medialnej oraz subwencji na likwidację stad nie będą zainteresowane w przyszłości wznowieniem hodowli. 


W interesie Polski jest przeznaczenie większej ilości środków finansowych na bioaskeurację i utrzymanie hodowli trzody chlewnej - dodaje Bronisław Węglewski. - Obecnie rolnicy za 1 kg wieprzowiny otrzymują ok. 3,70-3,80 zł, taka cena nie pokrywa w zasadzie kosztów produkcji. 


Także Ryszard Kierzek, prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej, w podobnym tonie ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego o sytuacji na Kujawach.

Informujemy o drastycznym spadku cen żywca na terenie całej Polski - pisze do ministra Ardanowskiego Ryszard Kierzek.  Na przestrzeni ostatnich kilku tygodni ceny żywca systematycznie spadają. Ostatnie ich notowania pokazują skokowe ich obniżenie do poziomu poniżej 4 zł/kg, a w wielu powiatach podmioty skupowe płacą od 3,6 do 3,8 zł/kg żywca. 


Sytuację utrudnia fakt, że w tym roku zebrano mniej zbóż, a to powoduje, że pasze dla trzody są droższe.

Rolnicy produkujący pasze własne zmuszeni są do zakupu zboża z zewnątrz, co dodatkowo podraża produkcję - dodaje Ryszard Kierzek. - Zastanawiamy się, jaka może być przyczyna tak fatalnej koniunktury dla hodowców świń. Przecież na rynku wieprzowiny nie wystąpiły żadne zmiany, które byłyby powodem tak znacznego obniżania cen. Wręcz przeciwnie, na przestrzeni ostatnich kilku lat pogłowie świń w Polsce zmalało o kilka milionów sztuk, co w znaczący sposób ograniczyło krajową podaż wieprzowiny. Nie ma żadnych problemów ze sprzedażą świń, ale pomimo tego zakłady przetwarzające mięso solidarnie obniżają ceny skupu.


Zdaniem rolników z kujawsko-pomorskiego prawdopodobnie za taki stan rzeczy odpowiada niekontrolowany napływ półtusz Z Danii, Belgii czy Niemiec. Import ten, prowadzony na bardzo dużą skalę i po bardzo niskich cenach psuje rynek wieprzowiny w Polsce.


Czy zatem uda się zahamować spadek cen żywca wieprzowego w Polsce? Do sprawy będziemy powracać.

 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO