Jak poprawić sytuację hodowców trzody chlewnej?

Dlatego wspólnie z samorządem rolnicy zastanawiają się, co zrobić, by odwrócić niekorzystne trendy w polskiej hodowli trzody chlewnej.
Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza wnioskuje do ministra rolnictwa o stworzenie warunków przywracających polskim rolnikom opłacalność produkcji trzody chlewnej.
Chodzi także o bezzwłoczne uruchomienie skupu na potrzeby rezerw materiałowych na obszarze całego kraju - mówi Ryszard Kierzek, prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej. - Kolejny postulat to utworzenie funduszu stabilizacji dochodów dla producentów świń i wprowadzenie skutecznego nadzoru w zakresie importu warchlaków i prosiąt.
Rolnicy zwracają się także o zwiększenie nadzoru dotyczącego kontroli jakości importowanego mięsa wieprzowego i jego przetworów.
Zdaniem hodowców także z innych regionów, ogromnym zagrożeniem dla polskiej hodowli trzody jest ,,chów hotelowy'' - czyli sytuacja, gdy do Polski przywożone są z importu warchlaki i prosięta oraz pasza dla nich, a polski rolnik ma zwierzęta oprzątać i karmić przywiezioną paszą.
O kłopotach hodowców rozmawiano także w Wielkopolskce. Tu producenci apelują o stworzenie korzystnych warunków do konsolidacji branży trzodziarskiej oraz stworzenie polskiej giełdy, która będzie wyznaczać ceny żywca wieprzowego, w tym także cenę minimalną tuczników. Także i wielkopolscy hodowcy wnioskują o uszczelnienie danych dotyczących ilości i jakości importowanych świń. Pojawiają sie także postulaty o przejmowaniu dużych zakładów mięsnych, będących w rękach zagranicznego kapitału przez Skarb Państwa.
Czy są szanse na odwrócenie niekorzystnych tendencji na rynku? Jeśli nie, to polskich hodowców czekają naprawdę trudne miesiące.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|