Topinambur - co to jest i jak to jeść?
Czym jest topinambur?
Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej. Wygląda trochę jak imbir, a w smaku przypomina ziemniaki połączone z orzechami. Bulwy topinamburu warto wykorzystywać w swojej kuchni ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych.
Topinambur właściwości zdrowotne
Bulwy topinamburu nazywane są warzywem leczniczym i zalecane są w diecie diabetyków, czy osób po chemioterapii. Ich spożywanie wspomaga oczyszczanie organizmu i pracę wątroby, a także pobudza przemianę materii. Słonecznik bulwiasty zawiera kwasy organiczne, witaminy, krzemionki, minerały czy węglowodany. Znajdująca się w rosnących pod ziemią bulwach topinamburu inulina, zmniejsza poziom złego cholesterolu, a w efekcie przeciwdziała miażdżycy. Za sprawą dużej zawartości potasu warzywo to reguluje ciśnienie krwi. Ponadto przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i optymalne pH w jelitach.
Jak jeść topinambur?
Słonecznik bulwiasty charakteryzuje się oryginalnym, słodkawym smakiem. A jadalną część rośliny stanowią bulwy o białym, czerwonym bądź żółtym zabarwieniu, otoczone skórką. Topinambur można przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakuje na surowo - w sałatkach oraz pieczony, gotowany tradycyjnie oraz gotowany na parze.
Topinambur zapiekany - przepis
Do przygotowania zapiekanki z topinamburu potrzeba:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg topinamburu
- czerwoną cebulę
- 200 gram pieczarek
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
- 2 średnie marchewki
- natkę pietruszki
- 200 gram mięsa mielonego
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietanki
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Topinambur zapiekany krok po kroku
1.Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Po przestygnięciu kroimy na grube plastry.
2. Topinambur szorujemy szczotką i gotujemy 5 minut, a następnie kroimy w mniejsze cząstki.
3. Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, na patelnię dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Marchewki skrobiemy i kroimy w krążki.
4. Mięso mielone podsmażamy, przyprawiamy i dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, podsmażone mięso mielone, cebulę i pieczarki. Posypujemy danie posiekaną pietruszką. Następnie układamy marchew, na górze topinambur. Zapiekankę polewamy śmietanką połączoną z przyprawami. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach.
Frytki z topinamburu
Składniki:
- 0,5 kg topinamburu,
- 4 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Topinambur myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki, polewamy olejem i posypujemy papryką, solą i odrobiną pieprzu. Frytki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w temperaturze 200 st. C.
Surówka z topinamburem
Składniki:
- 1 bulwa topinamburu,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- 1 łyzka oliwy,
- sok z połowy cytryny,
- cukier do smaku i szczypta soli.
Wykonanie:
Obieramy topinambur, jabłko i marchewkę, ścieramy na tarce na małych oczkach. Doprawiamy oliwą z oliwek, szczyptą soli i odrobiną cukru.
Warto spróbować topinambur nie tylko ze względu na jego wyrafinowany smak, ale także cenne właściwości zdrowotne. Smacznego!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Bataty w kuchni - smakowite przepisy ze słodkimi ziemniakami |