KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
23 listopada 2018

Topinambur - co to jest i jak to jeść?

Topinambur, nazywany jest także słonecznikiem bulwiastym - to roślina, która ponownie cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Wszystko za sprawą właściwości leczniczych oraz walorów smakowych.

Czym jest topinambur?

Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej. Wygląda trochę jak imbir, a w smaku przypomina ziemniaki połączone z orzechami. Bulwy topinamburu warto wykorzystywać w swojej kuchni ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych.

Topinambur właściwości zdrowotne

Bulwy topinamburu nazywane są warzywem leczniczym i zalecane są w diecie diabetyków, czy osób po chemioterapii. Ich spożywanie wspomaga oczyszczanie organizmu i pracę wątroby, a także pobudza przemianę materii. Słonecznik bulwiasty zawiera kwasy organiczne, witaminy, krzemionki, minerały czy węglowodany. Znajdująca się w rosnących pod ziemią bulwach topinamburu inulina, zmniejsza poziom złego cholesterolu, a w efekcie przeciwdziała miażdżycy. Za sprawą dużej zawartości potasu warzywo to reguluje ciśnienie krwi. Ponadto przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i optymalne pH w jelitach.

Jak jeść topinambur?

Słonecznik bulwiasty charakteryzuje się oryginalnym, słodkawym smakiem. A jadalną część rośliny stanowią bulwy o białym, czerwonym bądź żółtym zabarwieniu, otoczone skórką. Topinambur można przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakuje na surowo - w sałatkach oraz pieczony, gotowany tradycyjnie oraz gotowany na parze.

Topinambur zapiekany - przepis

Do przygotowania zapiekanki z topinamburu potrzeba:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg topinamburu
  • czerwoną cebulę
  • 200 gram pieczarek
  • 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie marchewki
  • natkę pietruszki
  •  200 gram mięsa mielonego
  • 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietanki
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy

Topinambur zapiekany krok po kroku

1.Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Po przestygnięciu kroimy na grube plastry.

2. Topinambur szorujemy szczotką i gotujemy 5 minut, a następnie kroimy w mniejsze cząstki.

3. Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, na patelnię dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Marchewki skrobiemy i kroimy w krążki.

4. Mięso mielone podsmażamy, przyprawiamy i dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, podsmażone mięso mielone, cebulę i pieczarki. Posypujemy danie posiekaną pietruszką. Następnie układamy marchew, na górze topinambur. Zapiekankę polewamy śmietanką połączoną z przyprawami. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach.

 

Frytki z topinamburu

Składniki:

  • 0,5 kg topinamburu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • sól, pieprz do smaku. 

Wykonanie:

Topinambur myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki, polewamy olejem i posypujemy papryką, solą i odrobiną pieprzu. Frytki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w temperaturze 200 st. C. 

 

Surówka z topinamburem

Składniki:

  • 1 bulwa topinamburu,                                                          
  • 2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyzka oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • cukier do smaku i szczypta soli.

Wykonanie:

Obieramy topinambur, jabłko i marchewkę, ścieramy na tarce na małych oczkach. Doprawiamy oliwą z oliwek, szczyptą soli i odrobiną cukru. 

 

Warto spróbować topinambur nie tylko ze względu na jego wyrafinowany smak, ale także cenne właściwości zdrowotne. Smacznego!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Bataty w kuchni - smakowite przepisy ze słodkimi ziemniakamiBataty w kuchni - smakowite przepisy ze słodkimi ziemniakami
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione