KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Czas na grzyby - marynujemy, suszymy, dusimy i kisimy

Opublikowano 29.09.2019 r.
Czas na grzybobranie! Wielu amatorów, a także zaprawionych w bojach grzybiarzy z radością wybiera się po "leśne zdobycze". I, co ważne, wracają z lasu z koszami pełnymi grzybów. A co później? Najlepiej zrobić przetwory - i to nie byle jakie. Skorzystaj z naszych pomysłów! 

Ważne jest, aby przetworzyć zebrane grzyby jeszcze tego samego dnia. Po powrocie z grzybobrania powinniśmy posegregować je i wyeliminować te nadpsute czy robaczywe. Następnie przy pomocy małego, ostrego nożyka oczyszczamy kapelusze i nóżki. Zabieg ten polega na zeskrobaniu skórki, co czynimy na przykład w przypadku prawdziwków. Usuwamy z nich piasek, leśne igły czy pozostałości mchu. Oczyszczone i przygotowane w ten sposób grzyby możemy wykorzystać do przygotowania z nich przetworów.

Suszone grzyby

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich przetwarzania. Można nimi później wzbogacić bigos, sos, zupę czy przygotować farsz do gołąbków, krokietów bądź pierogów. Jak suszyć grzyby?

Po oczyszczeniu i umyciu kroimy grzyby na mniejsze cząstki. Możemy je nawlec na nitkę i suszyć na słońcu, albo zamiast tego rozłożyć na kratce w piekarniku bądź użyć specjalnej suszarki. Jak długo suszyć grzyby? Do momentu, kiedy będzie je można bez problemu przełamać oraz będą się charakteryzować intensywnym aromatem i jasnym kolorem. Wysuszone grzyby przechowujemy w szklanym zakręconym słoiku w ciemnym i suchym miejscu.

 

Marynowane grzyby

Zebrane, oczyszczone i obgotowane przez około 15 minut w wodzie z solą grzyby, możemy ułożyć w słoikach razem z innymi warzywami. Przygotowujemy do nich zalewę z octu i przypraw.

Zalewa do grzybów bez pasteryzacji powinna być gorąca, natomiast słoiki z grzybami, które zamierzamy poddać pasteryzacji, zalewamy zimną zalewą. Do marynowania grzybów najlepiej wybierać małe grzyby w całości. Będą one doskonałą przekąską do kanapek bądź sałatek.

 

Grzyby duszone

Młode grzyby świetnie smakują podduszone. Można tutaj łączyć różne ich rodzaje. Po oczyszczeniu, opłukaniu i przesuszeniu, wkładamy grzyby do małych słoików i pasteryzujemy. Po otwarciu takiego słoiczka, grzyby dusimy na maśle, a następnie możemy dodać do różnorodnych potraw lub przygotować sos grzybowo-śmietanowy.

 

Kiszone grzyby

Kiszone grzyby są jeszcze mało popularne w Polsce. To ich zdrowsza opcja. Polecane są jako zamiennik dla osób z nadkwasotą, które muszą rezygnować z grzybów marynowanych w occie. Ukiszone grzyby wystarczy opłukać. W smaku przypominają świeże grzyby.

Składniki do przygotowania kiszonych grzybów:

  • 4 kg grzybów
  • 400 g cebuli
  • 120 gr soli niejodowanej
  • 2 łyżeczki cukru na 5 litrów wody
  • przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Jak przygotować kiszone grzyby krok po kroku?

Oczyszczone i umyte grzyby hartujemy poprzez wrzucenie do osolonej i wrzącej wody na 4 minuty. Odsączamy, studzimy i układamy warstwami w słoikach, bądź kamiennym garnku. Każdą warstwę solimy, następnie układamy cebulę pokrojoną w piórka i posypujemy odrobiną cukru. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Ważne, aby górną warstwę stanowiła cebula. W przypadku słoików – zakręcamy je i odstawiamy na około 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Natomiast jeśli kisimy grzyby w garnku kamiennym, wówczas postępujemy jak z kiszonymi ogórkami. Czyli kładziemy talerzyk i obciążamy. Ważne, aby usuwać powstałą pleśń z powierzchni grzybów.

 

A Wy - jaką wersję grzybów lubicie najbardziej?

 

Inspirujace przepisy na dania z grzybów znajdziesz w książce "Grzyby w potrawach"

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Tematy pokrewne:
Bataty w kuchni - smakowite przepisy ze słodkimi ziemniakamiBataty w kuchni - smakowite przepisy ze słodkimi ziemniakami