Poznaj Bydło Simentalskie
Spotkanie odbędzie się 21 listopada w Centrum Edukacyjno-Konferencyjnym w Płońsku przy ul. Sienkiewicza 11 w godzinach 10 – 15. Organizatorzy proszą o telefoniczne potwierdzenie uczestnictwa:
Wiesław Kowalczyk
kom. 512 259 524 lub e-mail: wieslaw.kowalczyk@modr.mazowsze.pl
W czasie spotkania będzie można wysłuchać referatów poruszających takie sprawy jak:
- żywienie bydła rasy simentalskiej z uwzględnieniem kosztów przygotowania paszy, wzrostu wydajności i całkowitego rozrachunku ekonomicznego – inż. Mato Janic – Genetic AUSTRIA Gmbh w Hohenzell
- najlepsze rozwiązania w krzyżowaniach towarowych z bydłem rasy simentalskiej- inż. Alexander Manrique Gomez – Fleckviech AUSTRIA Gmbh w Hohenzell
- strategia działania i oferta spółki CenterGen w Łowiczu służąca poprawie wartości genetycznej zwierząt w stadach bydła simentalskiego – Artur Gawęcki – CenterGen w Łowiczu
- stan trwałych użytków zielonych oraz efekty ich renowacji metodą podsiewu – prof. dr hab. Jerzy Barszczewski ITP w Falentach
- nowe spojrzenie na bydło simentalskie – prof. dr hab. Piotr Wójcik IZ PIB w Balicach.
Simentale to szwajcarska rasa bydła typu mięsno-mlecznego, wyhodowana w średniowieczu w dolinach rzek Simme i Saane z bydła miejscowego. Charakteryzuje się umaszczeniem biało-kremowym lub czerwono białym, z głową białą. Krowa rasy simentalskiej daje rocznie ponad 3500 kg mleka w tym do 4% tłuszczu. Rasa ta rozpowszechniona jest w całej Europie.
Kto ma czas i chciałby zapoznać się z możliwościami jakie może dać hodowla simentali - warto by wybrał się na tę konferencję.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|