KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
17 listopada 2018

Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami?

Niegdyś nadchodząca zima wiązała się z niewielkim wyborem warzyw i owoców. Na przednówku zostawały do wyboru często tylko ziemniaki, cebula i sporządzone jesienią kiszonki. A dziś? Mamy listę najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw. 

Dziś świeże owoce i warzywa możemy kupić w sklepie przez cały rok - i to robimy. Coraz rzadziej przygotowujemy przetwory na zimę i kopcujemy warzywa, za to coraz częsciej kupujemy je w sklepach.

O czym warto pamiętać?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia warzyw i owoców, które chcemy kupić. Jeśli wybieramy owoce i warzywa wyhodowane w Polsce, najlepiej by były one tak hodowane, jak sami byśmy to zrobili w ogródku. Choć i u nas jest coraz więcej uporaw wysokotowarowych, gdzie liczy się masa wyhodowanych produktów, a nie ich smak. Jeśli decydujemy się na zakup warzyw i owoców z innych krajów musimy się liczyć z tym, że pochodzą one z intensywnej uprawy, a więc były wiele razy opryskiwane przeciw chorobom i często sztucznie dokarmiane. Kilka tysięcy kilometrów dzielących nasz sklep od plantacji warzyw czy owoców powoduje także, że przed transportem owoce i warzywa są spryskiwane konserwantami.

Brudna dwunastka

Od lat EWG czyli Environmental Working Group z USA zajmuje się badaniami zanieczyszczeń warzyw i owoców pestycydami. Ta organizacja co roku uaktualnia listę najbrudniejszych warzyw i owoców oraz publikuje zestawienie warzyw i owoców najmniej skażonych pestycydami. Badają nie tylko to, ile hektolitrów chemicznych środków ochrony roślin wylewa się na pola, ale także zdolność roślin do kumulowania złych substancji chemicznych. I choć badania dotyczą Stanów Zjednoczonych, to jednak w dużym stopniu są zgodne z tym, co dzieje się w Europie. Z badań EWG wynika, że jedne warzywa po prostu łatwiej kumulują w sobie pestycydy, a inne - są na ten proces stosunkowo odporne.

Dlaczego to jest ważne?

Bo warzywa i owoce z pestycydami mogą mieć działanie rakotwórcze, a w dużych ilościach także mogą doprowadzić do problemów hormonalnych. Ale to nie wszystko: jeśli zjedliśmy pięknie wyglądające owoce i czujemy, że jest nam ciężko na żołądku… powodem mogą być właśnie pestycydy.

Poznajmy więc te warzywa i owoce, których jedzenie po sezonie związane jest z największym ryzykiem. Są to w kolejności od najłatwiej kumulujących pestycydy:

 

  1. Truskawki
  2. Szpinak
  3. Nektarynki
  4. Jabłka
  5. Brzoskwinie
  6. Gruszki
  7. Wiśnie
  8. Winogrona
  9. Seler Naciowy
  10. Pomidory
  11. Słodka papryka
  12. Ziemniaki

i dodatkowo… ostra papryka.

Dietetycy radzą, aby te warzywa i owoce jeść tylko krajowe i tylko w sezonie. Dlaczego? - każdy kto spróbował zimą importowanych truskawek zauważy, że nie mają one wiele wspólnego w smaku z czerwcowymi truskawkami prosto z krzaka.

Warto przypomnieć sobie, jak szybko psuje się polska truskawka i... jak długo może leżeć zapakowana w folii truskawka z Europy Zachodniej. Powód różnicy może być tylko jeden - chemia. Jeśli po zjedzeniu owoców rozboli nas brzuch powodem może być zbyt duża pozostałość oprysków.

Czysta piętnastka


EWG, oprócz listy owoców i warzyw najbardziej kumulujących pestycydy podaje także listę płodów rolnych ,,czystych'', które możemy kupować praktycznie bez zastanaiwnia się skąd pochodzą, bo kumulują niewiele pozostałości pestycydów. Najbezpieczniejszym owocem jest... awokado. Ale poznajmy całą piętnastkę. 
Oto ona

  1. Awokado
  2. Słodka kukurydza
  3. Ananas
  4. Kapusta
  5. Cebula
  6. Zielony groszek (mrożony)
  7. Papaja
  8. Szparagi
  9. Mango
  10. Bakłażan
  11. Melon miodowy
  12. Kiwi
  13. Melon Kantalupa
  14. Kalafior
  15. Brokuły

Pamiętajmy jednak, że owoce i warzywa im dalej zostały wyhodowane tym bardziej muszą być zakonserwowane na drogę, by po przejeździe wyglądać świeżo i apetycznie. Dlatego im bliżej wyhodowano warzywa, które chcemy kupić tym dla naszego żołądka lepiej.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione