KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Pora na coś słodkiego, czyli proste przepisy na tarty i tarteletki

Opublikowano 11.10.2017 r.

Dobra tarta powinna być krucha i delikatna. Dodatkiem do niej mogą być owoce lub aromatyczne przyprawy. Mamy przepisy na te idealne wypieki.

 

Tarta z budyniem, galaretką i owocami

 

  1. Mąkę, cukier i masło przesiekać i wymieszać, dodać żółtko i wodę. Zagnieść. Uformować kulę, schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
     
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyjąć schłodzone ciasto i podzielić na 2 lub 3 części ( w zależności jaką formę na tartę mamy i ile ciasta będzie nam potrzebne). Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę/foremki wysmarowane masłem. Ponakłuwać widelcem, by ciasto podczas pieczenia nie urosło. Piec przez ok. 10-15 minut do jasnozłotego koloru (tak, by nie był zakalec).
     
  3. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i zamrozić – przyda się do kolejnych wypieków.
     
  4. Upieczone ciasto wystudzić. W tym czasie przygotować galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce do tężenia. Budyń przygotować również zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącego budyniu dodać masło po kawałeczku i wymieszać. Schłodzić. Na spód ciasta na początku nakładać budyń, potem owoce a na koniec przykryć lekko stężałą galaretką. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Naprawdę pyszne!

 

Tarta mocno cytrynowa

  1. Składniki na ciasto szybko zagnieść. Rozwałkować w formie bądź foremkach, ponakłuwać widelcem i piec ok 15-20 min. w 175 stopniach.
  2. Składniki nadzienia wymieszać. Wlać na spód ciasta i piec jeszcze ok. 20 minut.

 

Tarta z białą czekoladą i kardamonem

  1. Mąkę, masło i sól szybko posiekać aż będą przypominać zacierki. Następnie dodać tyle wody, żeby dało się zagnieść ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do pieczenia, ponakłuwać i włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki i piec przez ok. 20 minut. Wystudzić.
     
  2. Żelatynę namoczyć przez ok. 5 minut w małej ilości zimnej wody. Następnie w garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Do dużej miski wrzucić kardamon oraz posiekaną białą czekoladę. Umieścić żelatynę nad garnkiem z wrzątkiem i mieszać, do momentu, aż się rozpuści. Równocześnie w osobnym garnku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, wlać do czekolady i mieszać, aż się roztopi i nie będzie grudek. Dolać żelatynę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Wystudzić i wylać na upieczone, uprzednio schłodzone ciasto. Po ostudzeniu włożyć do lodówki i schładzać jeszcze przynajmniej 4 godziny.

 

Która z tart wybraliście? A może macie swój przepis na idealną tartę ? Piszcie w komentarzach.
Pozdrawiamy i smacznego :)

 

 

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO