Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty?
Kapusta jest lubiana przez Polaków i chętnie wykorzystywana do sporządzania surówek i dań na ciepło. A co z sokiem z kapusty kiszonej? Nigdy go nie wylewajmy, ale korzystajmy z jego cennych właściwości zdrowotnych.
Sok z kapusty w medycynie ludowej
W medycynie ludowej sok z kiszonej kapusty był od lat naturalnym lekiem na wzmocnienie i regenerację organizmu. Poza tym stosowano go w kuracjach poprawiających trawienie i pobudzających apetyt.
Co warto wiedzieć?
W soku z kapusty znajdziemy l-glutaminę, która pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i pracę przewodu pokarmowego. Poza tym posiada antocyjany, mnóstwo witamin, m.in. C, E, K, witamin z grupy B oraz jod, żelazo, magnez, siarkę, wapń, a także kwasy organiczne. W soku z kapusty występuje również witamina U (L-metylo-metionino-sulfonian), która działa przeciwzapalnie. Sok jest też źródłem probiotyków, czyli tzw. dobrych bakterii, wykazujących korzystne działanie na nasz układ pokarmowy i odpornościowy.
Tematy pokrewne:Okłady z liści kapusty - tajemnica medycyny ludowej |
Sok z kapusty – na dobre trawienie
Sok z kapusty pozytywnie działa na żołądek i jelita. Medycyna ludowa stosuje go w leczeniu zaparć czy zgagi. Kapusta jako źródło błonnika przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii. Sok będzie zatem skutecznie wspomagał odchudzanie. Warto podkreślić, że skutecznie oczyści też organizm z toksyn, dlatego polecany jest na tzw. kaca.
Sok z kiszonej kapusty na odporność
Dzięki zawartości wielu cennych witamin, w tym witaminy C oraz składników mineralnych, sok z kapusty skutecznie wzmacnia odporność organizmu. Wykazuje także działanie przeciwzapalne. Zalecane jest regularne picie go szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Sok z kapusty dla urody
Sok jest skarbnicą witamin, beta-karotenu, soli mineralnych, a szczególnie siarki, które pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Przy regularnym piciu zauważycie doskonałe efekty.
Na dolegliwości jamy ustnej
Medycyna naturalna poleca również płukanie sokiem z kapusty jamy ustnej. Leczy on stany zapalne dziąseł i odkaża je.
Sok z kiszonej kapusty na obniżenie cholesterolu
Sok obniża wchłanianie tłuszczów z pokarmów, dzięki czemu reguluje stężenie cholesterolu we krwi.
Kuracja sokiem z kapusty
Profilaktycznie można pić 0,5 lub 1 szklankę soku dziennie. W celach leczniczych zwykle zaleca się picie 0,5 szklanki soku 3 razy dziennie przez 2-3 tygodnie. Jeśli chorujecie, czy przyjmujecie jakieś leki na stałe zawsze warto takie kuracje skonsultować z lekarzem.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|