Domowe naleśniki na 4 sposoby

Naleśniki na słodko – z serem i owocami
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
Składniki na nadzienie:
- ulubione owoce
- kostka białego sera
- 1 łyżka śmietany słodkiej
- 1 jajko
- cukier waniliowy
Przepis na pyszne domowe naleśniki z serem i owocami
Przygotuj ciasto naleśnikowe z podanych powyżej składników, a następnie usmaż naleśniki. W międzyczasie połącz w miseczce ser, jajko i cukier waniliowy. Ułóż naleśnik na talerzu, nałóż odrobinę masy twarogowej oraz ulubione owoce, udekoruj odrobiną słodkiej śmietany.
Razowe naleśniki z mięsem mielonym
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki razowej
- 3/4 mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do kebabu
Składniki na nadzienie:
- 200 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka koncentratu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- łyżka pestek z dyni
Przepis na pyszne razowe naleśniki razowe z mięsem
Przygotuj ciasto naleśnikowe z podanych powyżej składników, a następnie usmaż naleśniki. Pokrój cebulę w kosteczkę, podsmaż ją na złoty kolor na oleju. Dodaj mięso mielone, drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Kiedy mięso się delikatnie przyrumieni, dodaj koncentrat pomidorowy. Przesmaż jeszcze chwilę. Naleśnik połóż na talerzu, nałóż mięsne nadzienie, posyp płatkami dyni i zajadaj ze smakiem.
Wytrawne naleśniki orkiszowe z awokado
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
Składniki na nadzienie:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- biały ser
- ulubione orzechy
- mięta, pieprz, bazylia
Przepis na wytrawne naleśniki orkiszowe z awokado
Przygotuj ciasto naleśnikowe z podanych powyżej składników, a następnie usmaż naleśniki. Obierz awokado, pokrój je na mniejsze cząstki i umieść w miseczce. Skrop sokiem z cytryny i rozdrobnij widelcem. Dodaj ser, czosnek, bazylię, miętę, pieprz i musztardę. Naleśnik posmaruj pastą z sera i awokado, posyp ulubionymi orzechami. Można podawać jako danie główne z ulubioną surówką.
Pikantne naleśniki z sosem meksykańskim
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- odrobina curry
Składnik na sos meksykański:
- 300 g mięsa wieprzowo-wołowego
- puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki pieprzu
- sok z cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- papryka chili
- tymianek
- natka pietruszki lub bazylia
- odrobina żółtego sera
Przepis na pyszne pikantne naleśniki z sosem meksykańskim
Przygotuj ciasto naleśnikowe z podanych powyżej składników, a następnie usmaż naleśniki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż do zarumienienia. Dodaj mięso mielone i smaż przez kilka minut. Kiedy tłuszcz się wytopi, a mięso delikatnie podsmaży, dodaj posiekany czosnek, fasolę, przyprawy, papryczkę chilli, odrobinę soku z cytryny i koncentrat pomidorowy. Nałożyć naleśnik na talerz, polać sosem meksykańskim, złożyć w pół, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut (aż ser się roztopi). Podawać posypane natką pietruszki lub bazylią.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|