KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Domowe naleśniki na 4 sposoby

Opublikowano 19.11.2018 r.
Naleśniki to pomysł na ekspresowy posiłek. Możemy zajadać się nimi o każdej porze dnia. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacje. Poszukujesz przepisu na pyszne naleśniki? Poznaj 4 pomysły na domowe naleśniki – na słodko, słono, pikantnie i wytrawnie!

Naleśniki na słodko – z serem i owocami

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  •  0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki

Składniki na nadzienie:

  •  ulubione owoce
  •  kostka białego sera
  • 1 łyżka śmietany słodkiej
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy

Przepis na pyszne domowe naleśniki z serem i owocami

Przygotuj ciasto naleśnikowe z podanych powyżej składników, a następnie usmaż naleśniki. W międzyczasie połącz w miseczce ser, jajko i cukier waniliowy. Ułóż naleśnik na talerzu, nałóż odrobinę masy twarogowej oraz ulubione owoce, udekoruj odrobiną słodkiej śmietany.


Razowe naleśniki z mięsem mielonym

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  •  0,5 szklanki wody gazowanej
  •  1 jajko
  •  3/4 szklanki mąki razowej
  •  3/4 mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do kebabu

Składniki na nadzienie:

  •  200 g mięsa mielonego
  •  1 mała cebula
  •  1 łyżka koncentratu
  •  2 łyżki natki pietruszki
  •  1 łyżka oleju
  •  sól, pieprz, zioła prowansalskie
  •  łyżka pestek z dyni

Przepis na pyszne razowe naleśniki razowe z mięsem

Przygotuj ciasto naleśnikowe z podanych powyżej składników, a następnie usmaż naleśniki. Pokrój cebulę w kosteczkę, podsmaż ją na złoty kolor na oleju. Dodaj mięso mielone, drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Kiedy mięso się delikatnie przyrumieni, dodaj koncentrat pomidorowy. Przesmaż jeszcze chwilę. Naleśnik połóż na talerzu, nałóż mięsne nadzienie, posyp płatkami dyni i zajadaj ze smakiem.


Wytrawne naleśniki orkiszowe z awokado

Składniki na ciasto:

  •  1 szklanka mleka
  •  0,5 szklanki wody gazowanej
  •  1 jajko
  •  1,5 szklanki mąki orkiszowej

Składniki na nadzienie:

  •  1 dojrzałe awokado
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka musztardy
  •  biały ser
  •  ulubione orzechy
  •  mięta, pieprz, bazylia

Przepis na wytrawne naleśniki orkiszowe z awokado

Przygotuj ciasto naleśnikowe z podanych powyżej składników, a następnie usmaż naleśniki. Obierz awokado, pokrój je na mniejsze cząstki i umieść w miseczce. Skrop sokiem z cytryny i rozdrobnij widelcem. Dodaj ser, czosnek, bazylię, miętę, pieprz i musztardę. Naleśnik posmaruj pastą z sera i awokado, posyp ulubionymi orzechami. Można podawać jako danie główne z ulubioną surówką.


Pikantne naleśniki z sosem meksykańskim

Składniki na ciasto:

  •  1 szklanka mleka
  •  0,5 szklanki wody gazowanej
  •  1 jajko
  •  1,5 szklanki mąki
  •  odrobina curry

Składnik na sos meksykański:

  •  300 g mięsa wieprzowo-wołowego
  •  puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  •  2 ząbki pieprzu
  •  sok z cytryny
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •  1 łyżka oleju
  •  papryka chili
  •  tymianek
  •  natka pietruszki lub bazylia
  •  odrobina żółtego sera

Przepis na pyszne pikantne naleśniki z sosem meksykańskim

Przygotuj ciasto naleśnikowe z podanych powyżej składników, a następnie usmaż naleśniki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż do zarumienienia. Dodaj mięso mielone i smaż przez kilka minut. Kiedy tłuszcz się wytopi, a mięso delikatnie podsmaży, dodaj posiekany czosnek, fasolę, przyprawy, papryczkę chilli, odrobinę soku z cytryny i koncentrat pomidorowy. Nałożyć naleśnik na talerz, polać sosem meksykańskim, złożyć w pół, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut (aż ser się roztopi). Podawać posypane natką pietruszki lub bazylią.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj