Karp już szykuje się na Święta

Opublikowano 22.11.2018 r.
Do świąt Bożego Narodzenia został miesiąc, ale sezon jesiennych odłowów karpia powoli się kończy. Ryby ze stawów trafiają do magazynów, a stąd do sklepów i na nasze stoły.
Październik i listopad to czas odłowów w stawach karpiowych. Rybacy mówią, że to trudna i wymagająca dużej wiedzy praca. Kiedy ryby spłyną do łowiska, rybacy z zanurzoną w wodzie siecią powoli wyławiają je z wody.
Karpie w tym roku są wyjątkowo dorodne. Mają od około 1,5 do 3 kg wagi. Niestety, z powodu suszy ich ilość jest mniejsza.
Karp to najpopularniejsza ryba na polskim, wigilijnym stole. Mimo że jest dość tłusta, to ma wiele wartości odżywczych. Mięso karpia to źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także wapnia, potasu, fosforu i witamin A, D i z grupy B.
A na Waszym świątecznym stole króluje karp?
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
![]() | Dzierżawa państwowych gruntów w 2018 r. |