KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
19 listopada 2019

Daktyle - słodycz pełna zdrowia i zastrzyk energii

Daktyle to owoce lubiane przez wielu z nas. Są przede wszystkim doskonałą, słodką przekąską. A czy wiecie, że dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo energii i działają jak aspiryna? Sprawdźmy zatem, jakie jeszcze właściwości mają daktyle.

Daktylowiec jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Na całym świecie znanych jest około 400 odmian daktyli. Rosną one w krajach Afryki, Australii i obu Ameryk. W Polsce znane są głównie owoce suszone, ale te świeże również coraz częściej można spotkać w sklepach. 

Daktyle zazwyczaj dzielimy na:

  • miękkie, np. odmiana medjool, kimia, mazafatii 
  • półtwarde, np. deglet nour, piarom
  • twarde, np. thoory

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne daktyli

Daktyle łączą w sobie to, co najlepsze – mianowicie słodki smak i cenne właściwości zdrowotne. Znajdziemy w nich dużo cukrów prostych, dzięki którym nasz organizm otrzymuje zastrzyk naturalnej energii. Poza tym błonnik pozytywnie wpływający na perystaltykę jelit oraz cenne witaminy: A, E, C, K, B6 oraz kwas foliowy, niacyny, potas, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Daktyle posiadają również taurynę, która działa uspokajająco i antydepresyjnie. Nie bez powodu więc owoce te zalecane są w naszej diecie - pozytywnie wpływają na układ nerwowy, pokarmowy i pracę serca. Obniżaja też poziom złego cholesterolu. Warto dodać, że daktyle zawierają naturalne salicylany, dlatego wykazują właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Najprościej mówiąc, działają jak aspiryna. Można więc jeść je kiedy jesteśmy osłabieni czy walczymy z przeziębieniem. Owoce te idealnie nadają się też dla osób zmęczonych i zapracowanych  

Daktyle w kuchni

Daktyle zarówno świeże, jak i suszone są doskonałą przekąską same w sobie. Sprawdzą się także jako dodatek do deserów, ciast, koktajli czy sałatek. 

Ile daktyli dziennie można zjeść?

Dietetycy zalecają zjeść 3 daktyle dziennie. Pamiętajmy jednak, że oprócz mnóstwa wartości odżywczych, mają też sporo kalorii. Daktyle możemy podawać już dzieciom po 1 roku życia. 


Kulki mocy z daktyli

  • 1 szklanka daktyli bez pestek,                                                           
  • 0,5 szklanki żurawiny,
  • odrobina nierafinowanego oleju kokosowego,
  • wiórki kokosowe lub pokruszone płatki migdałów.

 

Wszystko blendujemy, lepimy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub płatkach migdałowych. Wkładamy do lodówki. Po 30 minutach są już gotowe do jedzenia. 

 

 

 

Daktyle to doskonała alternatywa dla słodyczy. Warto włączyć je do swojej diety, ponieważ są słodką kopalnią witamin i minerałów. Poza tym dostarczają dużej dawki energii, której tak bardzo potrzebujemy w okresie jesienno-zimowym. 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione