KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Daktyle - słodycz pełna zdrowia i zastrzyk energii

Opublikowano 21.11.2018 r.
Daktyle to owoce lubiane przez wielu z nas. Są przede wszystkim doskonałą, słodką przekąską. A czy wiecie, że dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo energii i działają jak aspiryna? Sprawdźmy zatem, jakie jeszcze właściwości mają daktyle.

Daktylowiec jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Na całym świecie znanych jest około 400 odmian daktyli. Rosną one w krajach Afryki, Australii i obu Ameryk. W Polsce znane są głównie owoce suszone, ale te świeże również coraz częściej można spotkać w sklepach. 

Daktyle zazwyczaj dzielimy na:

  • miękkie, np. odmiana medjool, kimia, mazafatii 
  • półtwarde, np. deglet nour, piarom
  • twarde, np. thoory

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne daktyli

Daktyle łączą w sobie to, co najlepsze – mianowicie słodki smak i cenne właściwości zdrowotne. Znajdziemy w nich dużo cukrów prostych, dzięki którym nasz organizm otrzymuje zastrzyk naturalnej energii. Poza tym błonnik pozytywnie wpływający na perystaltykę jelit oraz cenne witaminy: A, E, C, K, B6 oraz kwas foliowy, niacyny, potas, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Daktyle posiadają również taurynę, która działa uspokajająco i antydepresyjnie. Nie bez powodu więc owoce te zalecane są w naszej diecie - pozytywnie wpływają na układ nerwowy, pokarmowy i pracę serca. Obniżaja też poziom złego cholesterolu. Warto dodać, że daktyle zawierają naturalne salicylany, dlatego wykazują właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Najprościej mówiąc, działają jak aspiryna. Można więc jeść je kiedy jesteśmy osłabieni czy walczymy z przeziębieniem. Owoce te idealnie nadają się też dla osób zmęczonych i zapracowanych  

Daktyle w kuchni

Daktyle zarówno świeże, jak i suszone są doskonałą przekąską same w sobie. Sprawdzą się także jako dodatek do deserów, ciast, koktajli czy sałatek. 

Ile daktyli dziennie można zjeść?

Dietetycy zalecają zjeść 3 daktyle dziennie. Pamiętajmy jednak, że oprócz mnóstwa wartości odżywczych, mają też sporo kalorii. Daktyle możemy podawać już dzieciom po 1 roku życia. 


Kulki mocy z daktyli

  • 1 szklanka daktyli bez pestek,                                                           
  • 0,5 szklanki żurawiny,
  • odrobina nierafinowanego oleju kokosowego,
  • wiórki kokosowe lub pokruszone płatki migdałów.

 

Wszystko blendujemy, lepimy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub płatkach migdałowych. Wkładamy do lodówki. Po 30 minutach są już gotowe do jedzenia. 

 

 

 

Daktyle to doskonała alternatywa dla słodyczy. Warto włączyć je do swojej diety, ponieważ są słodką kopalnią witamin i minerałów. Poza tym dostarczają dużej dawki energii, której tak bardzo potrzebujemy w okresie jesienno-zimowym. 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO