KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Rozwój białek w Unii Europejskiej

Opublikowano 27.11.2018 r.
Komisja Europejska przyjęła sprawozdanie na temat rozwoju białek roślinnych w Unii Europejskiej. W raporcie dokonano przeglądu sytuacji podaży i popytu na białka roślinne (takie jak rzepak, nasiona słonecznika lub soczewica) w UE i zbadano sposoby dalszego rozwoju ich produkcji w sposób ekonomiczny i przyjazny dla środowiska.

Białko roślinne jest niezbędnym składnikiem naszego europejskiego sektora rolno-spożywczego, który produkuje żywność i napoje według najwyższych standardów na świecie, jednak ze względu na różne czynniki rynkowe i klimatyczne produkcja roślin wysokobiałkowych nie jest wystarczająca, aby zaspokoić rosnący popyt. W tym kontekście pragnę również podkreślić duże zainteresowanie Parlamentu Europejskiego dalszym wsparciem produkcji białka w Europie, które będzie stanowić ważny punkt odniesienia dla całej UE debata na temat tego, jak wytyczyć zrównoważoną drogę naprzód, czego sama Komisja Europejska nie może zrobić i wymaga aktywnego udziału wszystkich zainteresowanych stron – mówił Phil Hogan, unijny komisarz do spraw rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. 

W sprawozdaniu przedstawiono szereg istniejących instrumentów polityki i nowych propozycji politycznych, które mogą przyczynić się do realizacji potencjału ekonomicznego i środowiskowego zakładów produkujących białko w UE.

Obejmują one miedzy innymi  wspieranie rolników uprawiających białka roślinne w ramach proponowanej przyszłej WPR, poprzez uwzględnienie ich w krajowych strategicznych planach WPR, w szczególności poprzez nagradzanie korzyści roślin strączkowych z tytułu celów środowiskowych i klimatycznych za pomocą ekoprogramów i zobowiązań w zakresie zarządzania środowiskiem/klimatem w ramach programów rozwoju obszarów wiejskich; mobilizowanie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich, np. stymulowanie inwestycji i współpracy w ramach łańcucha żywnościowego; powiązane wsparcie dochodu. 

Ponadto zwiększanie konkurencyjności poprzez badania i innowacje z programów badawczych UE i państw członkowskich oraz podwojenie budżetu programu Horizon Europe na lata 2021-2027 oraz poprawę analizy rynku i przejrzystości poprzez lepsze narzędzia monitorowania.

Ważne jest też promowanie korzyści płynących z białka roślinnego dla odżywiania, zdrowia, klimatu i środowiska przy wsparciu programu promocji Komisji, wynoszącego prawie 200 milionów euro w 2019 roku  oraz  zwiększona wymiana wiedzy / najlepszych praktyk w zarządzaniu łańcuchem dostaw i zrównoważonych praktykach agronomicznych za pośrednictwem specjalnej platformy internetowej 

W ocenie KE w Europie istnieje wysokie zapotrzebowanie na białko roślinne, które w latach 2016-2017 wyniosło około 27 milionów ton surowego białka, a wskaźnik samowystarczalności UE znacznie się różni w zależności od źródła (79% w przypadku nasion rzepaku i 5% w przypadku soi ) W konsekwencji UE importuje rocznie około 17 milionów ton surowego białka, z czego 13 milionów to soja. Istnieją jednak pozytywne tendencje: powierzchnia soi w UE podwoiła się do prawie miliona hektarów od czasu reformy WPR w 2013 r. Podobnie w przypadku roślin strączkowych (groch polny, fasola, soczewica, ciecierzyca) produkcja niemal się potroiła w UE od 2013 r.

Podczas gdy pasza dla zwierząt pozostaje najważniejszym rynkiem zbytu (93%), rynek białek roślinnych doświadczył znacznej segmentacji, a popyt w sektorach żywienia i żywności o wysokiej wartości wzrasta. Rynek żywności dla białek roślinnych odnotowuje dwucyfrowy wzrost, napędzany zapotrzebowaniem na mięso i produkty mleczarskie – informuje Komisja Europejska.

Sprawozdanie to ma na celu spełnienie zobowiązania Komisji do dokonania przeglądu sytuacji podaży i popytu na białka roślinne w UE oraz do zbadania możliwości dalszego rozwoju ich produkcji w sposób ekonomiczny i przyjazny dla środowiska.

Źródło: Komisja Europejska 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Tematy pokrewne:
Odpowiedź Copa-Cogeca na ASFOdpowiedź Copa-Cogeca na ASF

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO