Rozwój białek w Unii Europejskiej

Białko roślinne jest niezbędnym składnikiem naszego europejskiego sektora rolno-spożywczego, który produkuje żywność i napoje według najwyższych standardów na świecie, jednak ze względu na różne czynniki rynkowe i klimatyczne produkcja roślin wysokobiałkowych nie jest wystarczająca, aby zaspokoić rosnący popyt. W tym kontekście pragnę również podkreślić duże zainteresowanie Parlamentu Europejskiego dalszym wsparciem produkcji białka w Europie, które będzie stanowić ważny punkt odniesienia dla całej UE debata na temat tego, jak wytyczyć zrównoważoną drogę naprzód, czego sama Komisja Europejska nie może zrobić i wymaga aktywnego udziału wszystkich zainteresowanych stron – mówił Phil Hogan, unijny komisarz do spraw rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich.
W sprawozdaniu przedstawiono szereg istniejących instrumentów polityki i nowych propozycji politycznych, które mogą przyczynić się do realizacji potencjału ekonomicznego i środowiskowego zakładów produkujących białko w UE.
Obejmują one miedzy innymi wspieranie rolników uprawiających białka roślinne w ramach proponowanej przyszłej WPR, poprzez uwzględnienie ich w krajowych strategicznych planach WPR, w szczególności poprzez nagradzanie korzyści roślin strączkowych z tytułu celów środowiskowych i klimatycznych za pomocą ekoprogramów i zobowiązań w zakresie zarządzania środowiskiem/klimatem w ramach programów rozwoju obszarów wiejskich; mobilizowanie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich, np. stymulowanie inwestycji i współpracy w ramach łańcucha żywnościowego; powiązane wsparcie dochodu.
Ponadto zwiększanie konkurencyjności poprzez badania i innowacje z programów badawczych UE i państw członkowskich oraz podwojenie budżetu programu Horizon Europe na lata 2021-2027 oraz poprawę analizy rynku i przejrzystości poprzez lepsze narzędzia monitorowania.
Ważne jest też promowanie korzyści płynących z białka roślinnego dla odżywiania, zdrowia, klimatu i środowiska przy wsparciu programu promocji Komisji, wynoszącego prawie 200 milionów euro w 2019 roku oraz zwiększona wymiana wiedzy / najlepszych praktyk w zarządzaniu łańcuchem dostaw i zrównoważonych praktykach agronomicznych za pośrednictwem specjalnej platformy internetowej
W ocenie KE w Europie istnieje wysokie zapotrzebowanie na białko roślinne, które w latach 2016-2017 wyniosło około 27 milionów ton surowego białka, a wskaźnik samowystarczalności UE znacznie się różni w zależności od źródła (79% w przypadku nasion rzepaku i 5% w przypadku soi ) W konsekwencji UE importuje rocznie około 17 milionów ton surowego białka, z czego 13 milionów to soja. Istnieją jednak pozytywne tendencje: powierzchnia soi w UE podwoiła się do prawie miliona hektarów od czasu reformy WPR w 2013 r. Podobnie w przypadku roślin strączkowych (groch polny, fasola, soczewica, ciecierzyca) produkcja niemal się potroiła w UE od 2013 r.
Podczas gdy pasza dla zwierząt pozostaje najważniejszym rynkiem zbytu (93%), rynek białek roślinnych doświadczył znacznej segmentacji, a popyt w sektorach żywienia i żywności o wysokiej wartości wzrasta. Rynek żywności dla białek roślinnych odnotowuje dwucyfrowy wzrost, napędzany zapotrzebowaniem na mięso i produkty mleczarskie – informuje Komisja Europejska.
Sprawozdanie to ma na celu spełnienie zobowiązania Komisji do dokonania przeglądu sytuacji podaży i popytu na białka roślinne w UE oraz do zbadania możliwości dalszego rozwoju ich produkcji w sposób ekonomiczny i przyjazny dla środowiska.
Źródło: Komisja Europejska
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
![]() | Odpowiedź Copa-Cogeca na ASF |