Promocja polskiego drobiu w Tbilisi

Swoje stoisko na targach miało również Stowarzyszenie Innowatorzy Wsi z Waliszewic, które w stolicy Gruzji promowało zalety smakowe oraz prozdrowotne polskiego drobiu oraz kreowało pozytywny wizerunek polskich producentów drobiu wśród konsumentów zagranicznych. Wyjazd polskich drobiarzy do Gruzji był możliwy dzięki pozyskaniu na ten cel środków finansowych z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Promocja polskiego drobiu w Tbilisi spotkała się z dużym zainteresowaniem. Polskie stoisko odwiedziło wielu gości na czele z ministrem rolnictwa Gruzji. Rozmawiano miedzy innymi o eksporcie mięsa drobiowego z Polski do Gruzji, budowie ferm drobiowych wokół stolicy Gruzji czy też chłodni.
Przedstawiciele Stowarzyszenia Innowatorów Wsi w trakcie targów podpisali też umowę o wzajemnej współpracy z Polsko-Gruzińską Izbą Przemysłowo-Handlową.
W Gruzji łąki i pastwiska zajmują 28% pow. kraju, grunty orne — 11%, plantacje — 4%. Najważniejsze uprawy to herbata, winorośl, drzewa cytrusowe (mandarynki, cytryny), kukurydza i pszenica, słonecznik, tytoń, buraki cukrowe, olejkodajne, drzewo tungowe, rośliny paszowe (ok. 1/2 areału upraw). Gruzini zajmują się również hodowlą bydła, owiec , kóz i trzody chlewnej oraz jedwabników. Ważne miejsce zajmuje także drobiarstwo i pszczelarstwo.
Źródło: Stowarzyszenie Innowatorów Wsi
Więcej zdjęć w galerii poniżej.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|