KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
5 marca 2020

Ryba na obiad? 4 rewelacyjne przepisy

Ryba na obiad? To doskonały pomysł! Ryby powinny stanowić częsty składnik naszej diety. No tak, ale jak przyrządzić pyszne danie z rybą? Poznaj 4 rewelacyjne przepisy! Ryba w sosie musztardowo-miodowym, ryba obsypana migdałami, ryba w sosie śmietanowo-ziołowym czy kotleciki z ryby i warzyw? Spróbuj naszych przepisów i zaskocz nowymi, pysznymi daniami swoich bliskich!

Ryba w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • 3 filety z dorsza
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • śmietana 30%
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Jak przygotować pyszną rybę w sosie miodowo-musztardowym?

Filety z dorsza myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. W miseczce mieszamy miód, musztardę i oliwę. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy je przygotowanym wcześniej sosem. Wstawiamy na noc do lodówki. Rybę wyjmujemy z zalewy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem - z obu stron na złoty kolor. Zmniejszamy ogień i wlewamy pozostałą zalewę. Dusimy przez 15 minut, a następnie dodajemy pół łyżeczki ziół prowansalskich i wlewamy śmietankę. Tworzy nam się pyszny sos. Jeśli jest taka potrzeba, możemy go zagęścić, mieszając łyżkę mąki w odrobinie zimnej wody. Rybę polaną sosem sypiemy natką pietruszki. Pysznie smakuje z ryżem, frytkami czy ziemniakami oraz w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Ryba obsypana migdałami

Składniki:

  • 3 filety z miruny bez ości
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 250 gram płatków migdałów
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia.

Jak krok po kroku przygotować pyszną rybę w migdałach?

Wymyte i osuszone filety miruny kroimy na mniejsze porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Cebulę kroimy w plastry i przekładamy nią filety. W ten sposób przygotowaną rybę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kolejnego dnia obtaczamy filety z miruny w mące, rozbełtanym jajku i w płatkach migdałów. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty.

 

Kotleciki rybno-warzywne

Składniki:

  • 3 filety ryby bez ości                                              
  • 2 jajka
  • 10 dużych pieczarek
  •  mała czerwona papryka
  • 1/4 brokuła
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 25 dag drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • olej

 

Jak przygotować kotleciki rybno-warzywne krok po kroku?

Po umyciu i osuszeniu fileta z ryby przyprawiamy go solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę. W dużej misce łączymy z odrobiną ciepłego mleka z drożdżami i cukrem. Nakrywamy ją bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie cebulę, paprykę, pieczarki, marchewkę i brokuła kroimy w maleńką kostkę. W kolejnej misce mieszamy mąkę i mleko z łyżką oleju. Dodajemy wyrośnięte drożdże, pokrojone w kosteczkę warzywa oraz przyprawy do smaku. Całość mieszamy. Rybę smażymy na oleju, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do miski. Wszystko solidnie mieszamy. Łyżką kładziemy ciasto na rozgrzany olej i smażymy do zarumienienia z każdej strony. Takie warzywno-rybne kotleciki doskonale smakują w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Składniki:

  • 2 filety np. z dorsza
  • 200 ml śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • sól
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • olej

Jak przygotować pyszną rybę w sosie śmietanowo-koperkowym?

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i smażymy na złoty kolor na patelni. W ten sposób przygotowaną rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Koperek kroimy i wsypujemy do miski. Zalewamy go śmietaną, dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę znajdującą się w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 15 minut w 200 stopniach. Rybę podajemy z frytkami i surówką z marchewki. Smacznego!

Idealny pomysł na obiad? Oczywiście, że pyszna rybka!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione