KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Cherimoya – poznajcie egzotyczny owoc o intrygującym smaku

Opublikowano 29.11.2018 r.
Warto odkrywać te mniej znane owoce i warzywa. Czy znasz taki tropikalny owoc, który nazywa się cherimoya? Dlaczego warto włączyć go do swojej diety, jak go jeść oraz jakie dania można z niego przygotować?

cherimoya

Owoce flaszowca peruwiańskiego

Cherimoya bądź też czerymoja jest owocem z drzewa porastającego naturalnie tereny Ameryki Południowej, zwanego flaszowcem peruwiańskim. Jest to wysokie drzewo o jajowatych liściach i biało-zielonych kwiatach. Ma spory mięsisty owoc, który złożony jest z wielu zrośniętych ze sobą owoców mniejszych rozmiarów.

Jak smakuje cherimoya?

Owoc flaszowca peruwiańskiego wyróżnia się charakterystycznym i przyjemnym smakiem. Jest jeszcze mało znany w naszym kraju. Smaczna, słodka cherimoya smakuje jak połączenie ananasa z truskawkami. Dojrzałe owoce posiadają miękką skórkę. Warto wykorzystywać ten owoc do przygotowywania domowych dań i deserów.

Dlaczego warto włączyć do swojej diety cherimoyę?

Owoc cherimoya zawiera mnóstwo witaminy C, B6, A, E, minerałów i antyoksydantów. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu. Neutralizuje działanie wolnych rodników i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz wczesnym starzeniem. Zmniejsza poziom złego cholesterolu, reguluje przepływ krwi. Zawartość błonnika sprawia, że reguluje trawienie i eliminuje zaparcia. Cherimoya posiada wiele składników odżywczych. Dzięki temu owoc cherimoya w codziennej diecie niesie za sobą korzyści dla pięknej skóry i włosów.

Tak imponująca lista substancji odżywczych sprawia, że warto polubić cherimoyę. Wystarczy zjeść szklankę miąższu z tego tropikalnego owocu, aby dostarczyć 33% dziennej dawki witaminy C. W ten sposób zapewniamy organizmowi również błonnik, potas, kwas foliowy, żelazo, cynk, fosfor czy miedź.


Jak jeść owoc cherimoya?

Poznaj wskazówki dotyczące przygotowywania i serwowania tego tropikalnego owocu. Cherimoyę możemy spożywać na surowo, stanowi ona także świetny dodatek do koktajli, lodów czy ciast. Ale nie tylko!


Owocowy koktajl z cherimoyą

Składniki
- 1 duży i dojrzały owoc cherimoya
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 szczypta zmielonego cynamonu
- świeże liście mięty lub bazylii

Jak przygotować pyszny koktajl z owocem cherimoya?
Umyj i osusz owoce. Obierz chrimoyę oraz mango i pokrój je na kawałki. Wrzuć je do shakera. Dodaj sok jabłkowy, mleko, miód, cynamon i garść świeżych liści bazylii bądź mięty. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. I pij na zdrowie!


Ambrozja – sałatka owocowa z cherimoyą

Składniki:
- dwa owoce cherimoya
- 0,5 puszki ananasa
- 4 duże mandarynki
- 0,5 szklanki ryżu
- 2 szklanki mleka
- garść ulubionych orzechów
- garść rodzynek
- 1 mały jogurt waniliowy.


Jak przygotować pyszną sałatkę owocową z cherimoyą?

Ugotuj ryż na sypko w mleku. Jak przestygnie, dodaj go do miski, obierz cherimoyę i pokrój w drobną kostkę. Odsącz ananasa, pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski. Obierz mandarynki ze skórki i pokrój na mniejsze cząsteczki. Dodaj garść rodzynek oraz ulubione, ale posiekane orzechy. Połącz wszystko z małym jogurtem waniliowym. Serwuj od razu po wymieszaniu. Ta pyszna sałatka owocowa jest świetną propozycją dania na podwieczorek. Doskonale smakuje też o każdej porze dnia.

 

Cherimoya? Czemu nie! ;-)

POWIĄZANE TEMATY:cherymoyaczerymoja