Pasze rzepakowe w mieszankach dla drobiu
Makuch rzepakowy powstaje w wyniku tłoczenia oleju z nasion rzepaku prasami o różnej wielkości i sile zgniotu, na skutek czego ma zróżnicowaną zawartość oleju. Pozostałość ta decyduje o wyższej zawartości energii metabolicznej w makuchu niż w śrucie. Natomiast zawartość białka jest w nim niższa.
Śruta poekstrakcyjna rzepakowa otrzymywana jest z makuchu rzepakowego w wyniku ekstrakcji zawartego w nim oleju rozpuszczalnikami organicznymi. Zawartość białka w śrucie jest stabilna i wynosi około 36-38% (360-380 g/kg suchej masy).
Pasze rzepakowe nie powinny zawierać więcej niż 25 µM glukozynolanów w 1 g suchej masy beztłuszczowej. Polskie odmiany rzepaku zawierają najmniejsze ilości glukozynolanów spośród produkowanych w krajach Unii Europejskiej. Ma to znaczenie, bowiem maksymalna dopuszczalna zawartość glukozynolanów w mieszance paszowej dla drobiu wynosi 1,5 µM w 1 g mieszanki.
Pasze rzepakowe w żywieniu drobiu
Udział pasz rzepakowych w żywieniu kur niosek ogranicza ester synapina, która w ich organizmach przemienia się w aminę biogenną o rybim zapachu i smaku, a przemieszczając się do jaj nadaje im nieprzyjemny rybi posmak. W wyniku działania specyficznego enzymu kur-oksydazy następuje proces przemiany aminy do formy bezwonnej. Ponieważ enzymu oksydazy nie syntetyzują w organizmie kury wywodzące się z rasy Rhode Island Red (znoszące jaja o brązowej skorupie), są one wrażliwe na pasze rzepakowe i tolerują nie więcej niż 4% (40 g/kg) pasz rzepakowych w mieszankach. Kury wywodzące się z rasy Leghorn (znoszące jaja o białej skorupie) mają ten enzym i tolerują 10% (100 g/kg) pasz rzepakowych w mieszance paszowej.
W związku z tym maksymalny udział makuchu w recepturze mieszanki dla brojlerów nie powinien przekraczać 10%, a dla niosek od 3 do 10%, w zależności od ubarwienia piór niosek i koloru skorupki znoszonych jaj (Jamroz i Korelski, 1997; Smulikowska 2003).
Dopuszczalne zawartości śruty poekstrakcyjnej rzepakowej
w mieszankach paszowych dla drobiu
źródło: Pastuszewska i In. (1992)
Wyszczególnienie |
Zawartość dopuszczalna w mieszance paszowej |
Zawartość zalecana śruty rzepakowej w dawce [%] |
|
glukozynolany [µM/g] |
poekstrakcyjna śruta rzepakowa [%] |
||
kurczęta rzeźne |
1,5 |
15 |
10 |
nioski produkcyjne* |
1,5 |
15 |
10 |
nioski produkcyjne** |
0,5 |
3 |
3 |
nioski hodowlane |
1,00 |
10 |
5 |
Wyszczególnienie |
Zawartość w mieszance [%] |
|||
kukurydza |
34,5 |
34,5 |
37,9 |
39,0 |
pszenica |
27,16 |
26,16 |
23,96 |
22,26 |
śruta poekstrakcyjna sojowa |
21,0 |
20,0 |
20,5 |
19,0 |
makuch rzepakowy |
4,0 |
6,0 |
- |
- |
poekstrakcyjna śruta rzepakowa |
- |
- |
4,0 |
6,0 |
olej rzepakowy |
2,0 |
2,0 |
2,3 |
2,4 |
kreda pastewna |
8,8 |
8,8 |
8,8 |
8,8 |
fosforan dwuwapniowy |
1,65 |
1,65 |
1,65 |
1,65 |
sól paszowa |
0,3 |
0,3 |
0,3 |
0,3 |
DL-Metionina |
0,09 |
0,09 |
0,09 |
0,09 |
premiks witaminowo-mineralny |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
Składniki pokarmowe w 1 kg mieszanki |
||||
białko ogólne [g] |
170 |
|||
energia metaboliczna [MJ/kg] |
11,07 |
|||
wapń [g] |
37,0 |
|||
fosfor ogólny [g] |
6,0 |
|||
fosfor przyswajalny [g] |
3,7 |
|||
lizyna [g] |
8,0 |
|||
metionina [g] |
3,6 |
Przykładowe receptury mieszanek paszowych dla kurcząt rzeźnych
zawierające poekstrakcyjną śrutę i makuch rzepakowy
(źródło: Korelski J. Świątkiewicz S., 2009)
Wyszczególnienie |
Zawartość w mieszance [%] |
|||
Starter |
Grower-Finiszer |
|||
kukurydza |
56,75 |
57,35 |
59,34 |
59,84 |
śruta poekstrakcyjna sojowa |
34,0 |
33,0 |
27,0 |
26,0 |
makuch rzepakowy |
3,0 |
- |
6,0 |
- |
poekstrakcyjna śruta rzepakowa |
- |
3,0 |
- |
6,0 |
olej rzepakowy |
2,0 |
2,4 |
3,5 |
4,0 |
kreda pastewna |
1,05 |
1,05 |
1,05 |
1,05 |
fosforan dwuwapniowy |
2,1 |
2,1 |
1,95 |
1,95 |
sól paszowa |
0,3 |
0,3 |
0,3 |
0,3 |
L-Lizyna |
0,1 |
0,1 |
0,19 |
0,19 |
DL-Metionina |
0,2 |
0,2 |
0,17 |
0,17 |
premiks witaminowo-minerakny |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
Składniki pokarmowe w 1 kg mieszanki |
||||
białko ogólne [g] |
220 |
200 |
||
energia metaboliczna [MJ/kg] |
12,3 |
13,0 |
||
wapń [g] |
9,5 |
9,3 |
||
fosfor ogólny [g] |
8,2 |
8,1 |
||
fosfor przyswajalny [g] |
4,4 |
4,1 |
||
lizyna [g] |
12,3 |
11,7 |
||
metionina [g] |
5,5 |
5,0 |
Anita Maj-Kałdońska
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach realizuje na obszarach wiejskich województwa łódzkiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.
|