KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
4 grudnia 2018

Przygotowanie drzew owocowych do zimy

Dopóki ziemia nie zamarznie trwa wegetacja drzew owocowych. Warto przygotować je do zimy, aby wiosną mogły wystartować w dobrej kondycji w nowy sezon owocowania.

Warto to zrobić teraz - prac rolniczych praktycznie już nie ma, więc możemy zająć się porządkowaniem drzewek owocowych. Bez względu na to, czy mamy ich kilka czy kilkadziesiąt, przygotowanie ich do zimy nie zajmie nam dużo czasu, a pozwoli ograniczyć liczbę oprysków w następnym sezonie.


I choć pierwsze mrozy i opady śniegu już za nami, to nie należy się nimi przejmować.


Jak mówią eksperci, korzenie jabłoni nadal pracują jeśli tylko temperatura gleby jest wyższa niż 4 st. C. Ponieważ gleba schładza się powoli, pozwala to funkcjonować korzeniom nawet wtedy, gdy góra drzewa odczuwa.

 

Przedzimie to doskonała pora by zrobić porządek w sadzie. O czym powinniśmy pamiętać?

Trzeba zebrać z drzew owocowych tak zwane mumie, czyli zaschnięte owoce i je zniszczyć, bo mogą być one siedliskiem chorób grzybowych.

Zniszczyć trzeba także porażone przez grzyby liście – najlepiej je spalić. W żadnym wypadku nie należy ich kompostować lub okrywać nimi krzewy czy inne rośliny.

Gdy na drzewie zobaczymy hubę, będzie to znak, że drzewo choruje i to od dawna, dlatego takie drzewo należy usunąć. Pamiętajmy o tym, że grzyb rozprzestrzenia się w glebie przez wydzieliny korzeni rośliny zaatakowanej. Dlatego nie należy od razu sadzić w tym miejscu nowego drzewa – lepiej wysiać poplon, który użyźni glebę.


Po opadnięciu liści należy także dokładnie obejrzeć drzewa i sprawdzić, czy nie są one porażone chorobami i czy nie ma na nich gniazd szkodników. Jeśli stwierdzimy zainfekowanie bądź obecność szkodników, należy zastosować preparaty zgodnie z programem ochrony roślin owocowych.


Warto także pamiętać, że już teraz w dużej mierze decydują się przyszłoroczne zbiory –  pąki kwiatowe drzew owocowych zawiązują się latem lub jesienią.

 

Jeśli zimą będzie silny mróz może nastąpić uszkodzenie tych pąków, dlatego niezbędne będzie także właściwe przygotowanie sadu do najchłodniejszych miesięcy w roku.

Pamiętajmy więc o osłonięciu roślin owocowych przed zimą. Szczególnie wrażliwe są brzoskwinie, morele i orzech włoski.
Wokół nasady pni tych drzew owocowych usypujemy kopczyk z ziemi, natomiast pień i nasadę korony zabezpieczamy otulając słomą lub grubym papierem. Pamiętajmy, aby warstwa ochronna otulała cały pień - aby tak się stało musimy dobrze ją przymocować owijając sznurkiem. Korony małych drzew okrywamy w całości.

Przy otulaniu drzew na zimę nie stosujemy folii, ponieważ jest nieprzepuszczalna i pod nią utrzymuje się wysoka wilgotność, a są to doskonałe warunki do rozwoju grzybów powodujących choroby kory i drewna.

Bielenie – tradycyjna ochrona

W celu zabezpieczenia pni i kory drzew przed uszkodzeniami, wynikającymi z nagłych zmian temperatury wykonuje się także bielenie drzew. Występujące zimą bardzo niskie temperatury mogą powodować przemarzanie roślin sadowniczych. Zewnętrznymi objawami uszkodzeń mrozowych są przemarznięcia konarów, pionowe pęknięcia pni i rany zgorzelinowe. Uszkodzenia mrozowe drzew powstają przeważnie po okresowym ociepleniu i rozhartowaniu zewnętrznych tkanek kory i drewna. Dzieje się tak, gdy zimą w słoneczne dni kora drzew mocno nagrzewa się od słońca, a nocą temperatura jest bardzo niska. Różnica temperatur może spowodować popękanie cienkiej kory drzewek, a to otwarte drzwi do chorób. Dlatego warto bielić pnie drzew.


Pobielone wapnem pnie drzewek owocowych znacznie mniej nagrzewają się od słońca w czasie dnia i lepiej znoszą nocne spadki temperatury, a ich kora jest chroniona przed pękaniem. Największe problemy występują zazwyczaj w styczniu lub lutym, dlatego drzewka powinno się bielić w grudniu i, w miarę możliwości, powtarzać ten zabieg do końca zimy.

Do bielenia drzew owocowych najlepiej użyć mleka wapiennego. Możemy przygotować mieszaninę wapna rozpuszczonego w wodzie (około 2 kg na 10 l wody) z dodatkiem gliny. Glina zapobiegnie szybkiemu spłukaniu wapna przez deszcz.

 

Zabezpieczenie przed zwierzętami

Mróz nie jest jedynym ,,szkodnikiem'', który może uszkodzić drzewa owocowe. W poszukiwaniu żywności do sadu mogą zawitać także głodne zwierzęta: zające, sarny i jelenie.

Aby ochronić drzewa owocowe przed ogryzaniem kory przed zające i sarny warto zastosować:

  • osłony - najprostsza to okrycie słomianą lub wiklinową matą, słomianym chochołem lub grubą tekturą falistą. Znacznie trwalszą ochronę dają metalowe siatki i ich plastikowe odpowiedniki. Pień można także zabezpieczyć plastikową tubą, a wierzchołek wzrostu osłonką z kolcami. Bez problemu takie osłony kupimy w sklepach ogrodniczych lub przez Internet.
  • ogrodzenie to najskuteczniejsza metoda zabezpieczenia drzew owocowych w ogrodzie przed dzikimi zwierzętami. Aby zające nie mogło go przeskoczyć, ogrodzenie musi mieć około 120 cm wysokości. Warto też, by ogrodzenie było wkopane na co najmniej 30 cm w ziemię - by zwierzęta nie zrobiły podkopu.
  • odstraszacze zapachowe  są skuteczną metodą zapobiegania uszkodzeniom pni, bo odstraszają za pomocą substancji zapachowych. W taki sposób najczęściej chronione sa sady wysokotowarowe.

Nie trzeba stosować wszystkich metod jednocześnie - najpierw zastanówmy się jakie jest realne zagrożenie, a potem dobierzmy metodę odpowiednią do rzeczywistych potrzeb i do możliwości finansowych.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Z czego zrobić dobry chochoł?Z czego zrobić dobry chochoł?
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR