KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
24 kwietnia 2019

Fioletowe ziemniaki - co z nich ugotujesz?

Widzieliście już niezwykłą nowość ostatnich miesięcy, jeśli chodzi o warzywa? Fioletowe ziemniaki nieśmiało wkraczają do supermarketów i dyskontów. Co je wyróżnia poza kolorem i jakie dania warto z nich przyrządzić? Poznaj tajemnice fioletowych ziemniaków.

fioletowe ziemniaki

Co to są fioletowe ziemniaki?

Zwane są także ziemniakami truflowymi. Wyjątkowa barwa intensywnego fioletu sprawia, że mają więcej właściwości niż tradycyjne, dobrze nam znane ziemniaki. Co ciekawe zarówno ich skórka, jak i miąższ mają kolor fioletowy.

Warto włączyć do swojego menu fioletowe ziemniaki!

Są one skarbnicą witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Poza walorami smakowymi mają też właściwości lecznicze. Fioletowe ziemniaki zawierają amylozę, która podnosi poziom cukru we krwi wolniej niż cukry proste. Jest to świetne warzywo, nawet jeśli cierpisz na cukrzycę.

W bulwie fioletowego ziemniaka znajduje się beta-karoten i witamina A, czyli silne naturalne przeciwutleniacze. Neutralizują one działanie wolnych rodników w naszym organizmie. Wpływają dobroczynnie na skórę czy wzrok. Powinniśmy wypełniać swoje posiłki owocami i warzywami zasobnymi w naturalne flawonoidy. Zawarte w nich przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Ponadto fioletowe ziemniaki dostarczają organizmowi cennych minerałów takich jak wapń, potas, magnez, mangan i żelazo. Zawierają witaminy z grupy B, witaminy C i K. W posiłkach dla siebie i najbliższych powinniśmy uwzględniać różnokolorowe warzywa i owoce. Jeśli chodzi o kolor fioletowy, jest go niezwykle mało w naszych posiłkach.

Co wpływa na kolor fioletowego ziemniaka?

Wyróżnia je intensywna barwa fioletu, którą nadają antocyjany. To naturalny barwnik, który wykazuje właściwości zdrowotne. Antocyjany są flawonoidami, które znajdują się w warzywach i owocach w kolorach czerwieni i fioletu. Prozdrowotne właściwości antocyjanów to żadna nowość. Według przeprowadzonych badań:

- ograniczają one wpływ wolnych rodników na organizm,
- chronią przed działaniem wolnych rodników
- poprawiają kondycję naczyń włosowatych
- chronią przed występowaniem chorób krążenia
- wzmacniają odporność organizmu - działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo
- zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę
- pozytywnie wpływają na kondycję skóry i włosów
- chronią przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym
- poprawiają kondycję mózgu.

Fioletowe ziemniaki truflowe cennym źródłem żelaza

Okazuje się, że spożywamy zbyt mało żelaza w naszej diecie. Czy wiesz, że żelazo odgrywa niezwykle istotną rolę w transporcie tlenu do każdej komórki naszego ciała? Zbyt mała ilość żelaza w diecie przyczynia się także do zmniejszonej produkcji czerwonych krwinek. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza z jedzenia. W związku z tym to kolejna zaleta przemawiająca za regularnym spożywaniem fioletowych ziemniaków truflowych.

Jak przyrządzić fioletowe ziemniaki?

fioletowe ziemniaki  truflowe

Fioletowe ziemniaki to uniwersalne warzywo, które w kuchni możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Smakują doskonale zarówno pieczone, gotowane, grillowane czy w podane w formie puree. Stanowią świetny dodatek do wielu dań oraz zup.

  • Fioletowe ziemniaki truflowe zapiekane w przyprawach – przepis

Składniki niezbędne do przygotowania fioletowych ziemniaków w przyprawach:
- 14 małych fioletowych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek pora
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 2,5 łyżki oleju

Jak przygotować fioletowe ziemniaki pieczone w przyprawach krok po kroku?

Umyte fioletowe ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, mogą być wielkości frytek. Por kroimy w pół talarki, a czosnek na maleńką kosteczkę. W misce łączymy pokrojony por, czosnek, kurkumę, olej, sól oraz pieprz i dobrze mieszamy. Na blaszce wyłożonej folią ułóż pokrojone fioletowe ziemniaki i polej je przygotowanym sosem. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 45 minut. Muszą być miękkie i uzyskać delikatnie brązową skórkę. Podawaj posypane świeżym rozmarynem. W ten sposób przygotowane fioletowe ziemniaki będą idealnym dodatkiem do mięsa i surówki. Choć są tak pyszne, że można je również zjadać jako zdrowy zamiennik chipsów podczas oglądania telewizji.

Sałatka z fioletowych ziemniaków truflowych

Składniki do jej przygotowania:
- 0,5 kg fioletowych ziemniaków
- spory kawałek selera
- 3 cebule szalotki
- 3 jajka
- 1 cytryna
- majonez
- świeży koperek
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować pyszną sałatkę z fioletowych ziemniaków?

Fioletowe ziemniaki i kawałek selera ugotuj do miękkości. Odcedź i obierz ze skórki gdy ostygną. A następnie pokrój w małe kawałki. Jajka ugotuj na twardo i również pokrój na drobną kostkę. W dużej misce połącz pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i jajka. Posiekaj cebulę, koperek i pietruszkę i dodaj do warzyw. Przygotuj sos z soku z cytryny i majonezu. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj sos z sałatą. Pyszne danie doskonale smakuje zarówno na śniadanie, obiad i kolację.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione