KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
7 grudnia 2018

Absolutny hit! Fioletowe ziemniaki - co z nich ugotujesz?

Widzieliście już niezwykłą nowość ostatnich miesięcy, jeśli chodzi o warzywa? Fioletowe ziemniaki nieśmiało wkraczają do supermarketów i dyskontów. Co je wyróżnia poza kolorem i jakie dania warto z nich przyrządzić? Poznaj tajemnice fioletowych ziemniaków.

Co to są fioletowe ziemniaki?

Zwane są także ziemniakami truflowymi, a wyjątkowa barwa intensywnego fioletu sprawia, że wykazują więcej właściwości niż tradycyjne, dobrze nam znane ziemniaki. I co ciekawe zarówno ich skórka, jak i miąższ są koloru fioletowego.

Warto włączyć do swojego menu fioletowe ziemniaki!

Są one skarbnicą witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Poza walorami smakowymi wykazują też właściwości lecznicze. Fioletowe ziemniaki zawierają również amylozę, która podnosi poziom cukru we krwi wolniej w porównaniu do cukrów prostych, dlatego jest to świetne warzywo, nawet jeśli cierpisz na cukrzycę.

W bulwie fioletowego ziemniaka znajduje się także beta-karoten i witamina A, czyli silne naturalne przeciwutleniacze, które nie tylko neutralizują działanie wolnych rodników w naszym organizmie, ale również wpływają dobroczynnie na skórę czy wzrok. Powinniśmy wypełniać swoje posiłki owocami i warzywami zasobnymi w naturalne flawonoidy, ponieważ przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Ponadto fioletowe ziemniaki dostarczają organizmowi cennych minerałów takich jak wapń, potas, magnes, mangan i żelazo, witamin z grupy B, witaminy C i K. Tworząc posiłki dla siebie i najbliższych powinniśmy uwzględniać różnokolorowe warzywa i owoce. Jeśli chodzi o kolor fioletowy, to jest go niezwykle mało w naszych posiłkach.

Co wpływa na kolor fioletowego ziemniaka?

Wyróżnia je intensywna barwa fioletu, którą nadają antocyjany, czyli naturalny barwnik, który wykazuje również właściwości zdrowotne. Antocyjany są flawonoidami, które znajdują się w warzywach i owocach w kolorach czerwieni i fioletu. Prozdrowotne właściwości antocyjanów to żadna nowość. Według przeprowadzonych badań:
- ograniczają one wpływ wolnych rodników na organizm,
- chronią przed działaniem wolnych rodników
- poprawiają kondycję naczyń włosowatych
- chronią przed występowaniem chorób krążenia
- wzmacniają odporność organizmu - działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo
- zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę
- pozytywnie wpływają na kondycję skóry i włosów
- chronią przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym
- poprawiają kondycję mózgu


Fioletowe ziemniaki cennym źródłem żelaza

Okazuje się, że spożywamy zbyt mało żelaza w naszej diecie. Czy wiesz, że żelazo odgrywa niezwykle istotną rolę w transporcie tlenu do każdej komórki naszego ciała? Zbyt mała ilość żelaza w diecie przyczynia się także do zmniejszonej produkcji czerwonych krwinek. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza z jedzenia. W związku z tym to kolejna zaleta przemawiająca za regularnym spożywaniem fioletowych ziemniaków.

Jak przyrządzić fioletowe ziemniaki?

Fioletowe ziemniaki to uniwersalne warzywo, które w kuchni możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Smakują doskonale zarówno pieczone, gotowane, grillowane czy w podane w formie puree, a także stanowią świetny dodatek do wielu dań oraz zup.

  • Fioletowe ziemniaki zapiekane w przyprawach – przepis

Składniki niezbędne do przygotowania fioletowych ziemniaków w przyprawach:
- 14 małych fioletowych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek pora
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 2,5 łyżki oleju

Jak przygotować fioletowe ziemniaki pieczone w przyprawach krok po kroku?

Umyte fioletowe ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, mogą być wielkości frytek. Por kroimy w pół talarki, a czosnek na maleńką kosteczkę. W misce łączymy pokrojony por, czosnek, kurkumę, olej, sól oraz pieprz i dobrze mieszamy. Na blaszce wyłożonej folią ułóż pokrojone fioletowe ziemniaki i polej je przygotowanym sosem. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 45 minut – aż będą miękkie i uzyskają delikatnie brązową skórkę. Podawaj posypane świeżym rozmarynem. W ten sposób przygotowane fioletowe ziemniaki będą idealnym dodatkiem do mięsa i surówki. Choć są tak pyszne, że można je również zjadać jako zdrowy zamiennik chipsów podczas oglądania telewizji.

Sałatka z fioletowych ziemniaków

Składniki do jej przygotowania:
- 0,5 kg fioletowych ziemniaków
- spory kawałek selera
- 3 cebule szalotki
- 3 jajka
- 1 cytryna
- majonez
- świeży koperek
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować pyszną sałatkę z fioletowych ziemniaków?

Fioletowe ziemniaki i kawałek selera ugotuj do miękkości. Odcedź i obierz ze skórki jak ostygną. A następnie pokrój w małe kawałki. Jajka ugotuj na twardo i również pokrój na drobną kostkę. W dużej misce połącz pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i jajka. Posiekaj cebulę, koperek i pietruszkę i dodaj do warzyw. Przygotuj sos z soku z cytryny i majonezu, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj sos z sałatą. Pyszne danie doskonale smakuje zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • KOWR