KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
18 grudnia 2019

Pomysły na słodki prezent na Święta od serca

W tym roku zaskocz najbliższych i przygotuj dla nich słodkie prezenty. Poniżej świetne przepisy na domowe słodycze. 

Domek z piernika

Składniki na 1 domek oraz elementy dodatkowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła 
  • 200 g cukru
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 1,5 - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika

Składniki na lukrowe dekoracje:

  • białko z jednego jajka
  • 200 g cukru pudru
  • kolorowe barwniki spożywcze np. zielony do choinek, czerwony do bombek, żółty do gwiazdek (wedle uznania, bo nie jest to konieczne)

Jak przygotować piękny domek z piernika krok po kroku?

  1. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier, miód i przyprawy. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Zdejmij z palnika i lekko przestudź. Dodaj mąkę oraz sodę i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto wyjdzie sypkie, wówczas można dodać odrobinę miodu (łyżeczkę).
  2. W ten sposób przygotowaną masę piernikową wałkujemy na grubość około 5 milimetrów. Wycinamy ściany, dach i komin, a także choinki, drzewka, płotek, ludziki, zwierzęta (najlepiej wcześniej przygotować sobie szablony – wówczas będzie to zdecydowanie łatwiejsze).
  3. Pierniki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, do delikatnego zbrązowienia. Wystudzone części piernikowego domu łączymy przy pomocy lukru. Uzyskamy go, ucierając białko jajka z cukrem pudrem. Ważne, aby nie było żadnych grudek. Lukier powinien być gęsty. 
  4. Zpapieru do pieczenia wykonaj rożek i odetnij maleńką końcówkę albo użyj rękawa cukierniczego bądź woreczka z odciętym rogiem. Umieść w nim lukier. Teraz będziesz potrzebować pomocnika, który będzie trzymał odpowiednie części domu, kiedy ty będziesz go sklejać lukrem.
  5. Na podstawie, którą może być spory talerz, układamy poszczególne ściany domu i nakładamy lukier. Następnie lukrem bądź migdałami ozdabiamy dach domku. Choinki możemy udekorować zielonym lukrem, w tym celu doskonale sprawdzi się barwnik spożywczy.

 

Domowe czekoladki w dwóch smakach

Zamiast kupować czekoladki jako prezent na Święta, lepiej jest samemu przygotować pyszne domowe słodkości, które z całą pewnością zachwycą obdarowane osoby. Podpowiadamy jak przygotować kawowe pralinki oraz domowe pralinki kokosowe.

Składniki do przygotowania czekoladek kawowych:

  • 3 łyżki zaparzonej mocnej kawy
  • 8 podłużnych biszkoptów
  •  3 łyżki słodkiego wina lub likieru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 kostka czekolady deserowej lub mlecznej
  •  opcjonalnie posiekane orzechy

Jak przygotować pyszne domowe czekoladki truflowe o smaku tiramisu?

Ostudzoną kawę mieszamy z likierem bądź winem w misce. W tak przygotowanym płynie moczymy biszkopty przez chwilę, a następnie rozdrabniamy je nożem na mniejsze cząstki. Ubijamy śmietanę z 1 łyżeczką cukru pudru na sztywną pianę. W innym naczyniu ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru pudru. Teraz łączymy wszystko w jednym naczyniu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie wstawiamy ją do zamrażalnika na około 3 godziny. Po tym czasie nabieramy odrobinę masy łyżeczką i formujemy małe kulki przypominające wielkością orzech włoski. Układamy je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. W rondelku roztapiamy czekoladę. Nakłuwamy kulki truflowe na drewniany patyczek i maczamy je w kąpieli czekoladowej (przestudzonej), a następnie znów układamy je na tacy i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.


Domowe pralinki migdałowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • sok z cytryny
  • biała czekolada
  •  wiórki kokosowe do obtoczenia

Domowe Raffaello możesz przygotować także, jeśli nie masz mąki migdałowej. W tym celu wystarczy zmielić płatki migdałów w młynku do kawy. W ten sposób przygotowaną mąkę z migdałów sypiemy do miski. Dodajemy olejek migdałowy, sok z cytryny i miód. Mieszamy i formujemy kuleczki. Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej migdałowe pralinki i obsypujemy wiórkami kokosowym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia i gotowe.

Czasem wydaje nam się, że przygotowanie domowych słodkości to niezwykle skomplikowana czynność. Ale to nie prawda. W powyższych przepisach na domowe słodycze, które idealnie sprawdzą się jako trafiony prezent na Święta, udowadniamy, że można je wykonać w zaledwie kilka chwil.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione