Zimowa kawa - jak przygotować aromatyczny i rozgrzewający napój?

Składniki:
- 4 łyżki kawy mielonej
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 łyżki miodu
- 1 laska cynamonu
- 2 daktyle
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 goździki
- mleko
- skórka pomarańczy
Do garnka wsyp kawę, dolej wodę, dodaj laskę wanilii, miód, daktyle, goździki i gałkę muszkatołową. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, by wydobyć wyjątkową esencję kawy. Odcedź i przelej do szklanek, dodaj mleko i posyp startą skórką pomarańczy.
Pyszna pomarańczowo-cynamonowa kawa to świetna propozycja napoju na zimowe wieczory.
Kawa z piankami
To ostatnio bardzo modna wersja kawy - nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze rewelacyjnie smakuje. A przepis jest bardzo prosty.
Kawę zalewasz wodą do 1/3 wysokości kubka, dodajesz podgrzane mleko, może być lekko spienione. Dosładzasz według uznania, a na wierzch układasz pianki. Pyszności!
Kawa piernikowa
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy gorącą wodą, 2 łyżki miodu lekko roztapiamy i łączymy z łyżką przyprawy do piernika. Do kubka wlewamy miód z przyprawą, kawę, odrobinę podgrzanego mleka. Możemy jeszcze udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.
W zimowe dni rozkoszujmy się wyjątkowym smakiem kawy z pysznymi dodatkami.
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|