KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Coraz więcej wieprzowiny z importu

Opublikowano 06.12.2018 r.
Rośnie pogłowie świń w Polsce, głównie za sprawą importu żywych zwierząt. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy import wieprzowiny do Polski wzrósł o 8,5 proc. rok do roku. Większa podaż, niższe ceny i rosnące koszty pasz sprawiają, że produkcja wieprzowiny może być nieopłacalna - szacują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. import wieprzowiny wzrósł o 8,5 proc. (r/r) do poziomu 498 tys. t. Import wzrósł głównie z Belgii oraz Danii, gdzie nastąpiła mocna obniżka cen w wyniku ograniczeń w eksporcie poza Unię, w związku z ASF. Cena za 1 kg zaimportowanego mięsa była o 14,2 proc. niższa rok do roku w przypadku Belgii oraz 12,5 proc. w przypadku Danii. Jednocześnie eksport z Polski w tym okresie wzrósł zaledwie o 1,6 proc. (r/r) - informują specjaliści z BGŻ BNP Paribas.

Według najnowszych informacji MRiRW od stycznia do sierpnia import żywych zwierząt wzrósł o 7,8 proc.

Pomimo niekorzystnych zmian w handlu zagranicznym i wzrostu pogłowia, opłacalność produkcji trzody mogłaby zostać utrzymana przy niskich cenach zbóż i pasz. Niemniej, tegoroczna susza istotnie zmniejszyła zbiory w Polsce, co przy większym popycie na surowce paszowe istotnie wpływa na wzrost ceny zbóż – mówi Łukasz Czech, specjalista ds. Analiz Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. Według danych MRiRW mieszanki pełnoporcjowe dla trzody chlewnej we wrześniu były droższe o 6,2 proc. niż rok wcześniej, zaś ceny żywca były o 16,7 proc. niższe. Oznacza to, że stosunek ceny żywca do cen pasz wyniósł 3,73, tj. o 21,6 proc. mniej niż rok wcześniej – jest to najniższa wartość od 2015 r.

Wysoki poziom cen pasz, niskie ceny żywca oraz rosnące koszty pracy i energii mogą sprawić, że produkcja trzody może się nie opłacać. Sytuacja może być najgorsza w przypadku małych gospodarstw – sektor produkcji trzody jest najbardziej odporny na sytuacje kryzysowe w tych krajach, które posiadają produkcję o największej skali oraz specjalizacji. W Polsce redukcja stad trzody chlewnej postępuje tam, gdzie najwięcej jest małych gospodarstw, czyli w województwie małopolskim i podkarpackim.

 

Źródło: BGŻ BNP Paribas

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO