Co trzecie jabłko w UE jest z Polski, ale...

Jak podała Komisja Europejska, w Unii Europejskiej w 2018 r. łącznie wyprodukowano 13,11 mln jabłek, co oznacza wzrost produkcji o 41,7% rok do roku oraz wzrost o 15,2% w stosunku do średniej 5-letniej. Wzrost produkcji rok do roku jest zrozumiały - poprzedni rok, ze względu przede wszystkim na majowe wymarznięcia zawiązków nie tylko w Polsce, ale w dużej części Europy był wyjątkowo nieudany. Rok 2018 był natomiast niezwykle urodzajny.
Z informacji podanych przez Komisję Europejską wynika, że w 2018 r. w stosunku do roku 2017 znaczący wzrost produkcji jabłek odnotowała większość krajów UE. Tylko w kilku krajach: Hiszpanii, Portugalii, na Łotwie i na Słowacji odnotowano spadek produkcji odpowiednio o 1,5%, 15%, 25% i 12%.
A co Komisja Europejska mówi o produkcji jabłek w Polsce?
Z unijnych szacunków wynika, że w 2018 roku w Polsce wyprodukowano ponad 4,81 mln ton jabłek, co stanowiło prawie 37% całej unijnej produkcji jabłek w tym sezonie i stanowi 8 procentowy wzrost udziału w unijnej produkcji w stosunku do roku poprzedniego.
Tak wielkie zbiory oznaczają także 80-proc. wzrost produkcji w Polsce oraz 37-proc. wzrost produkcji jabłek w stosunku do średniej 5-letniej. Oznacza to, że bezsprzecznie jesteśmy największym producentem jabłek w Unii Europejskiej - ale czy przy obecnych cenach jest to powód do radości?
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|